Kljub obljubam, Talibani niso odprli šol za srednješolke

0
544
Afganistan, Mehtarlam. (Foto: STA, Xinhua)

Čeprav je talibanska vlada prejšnji teden napovedala, da se bodo šole v Afganistanu po zimskih počitnicah znova odprle in se bodo vsa dekleta lahko vrnila v učilnice, so to sredo šole za dekleta še vedno ostale zaprte.

»Šole za najstnice med 7. in 12. razredom (med 12. in 18. letom starosti) bodo še vedno zaprte,« je dejal namestnik tiskovnega predstavnika začasne vlade talibanov Inamullah Samangani isti dan, ko so bile šole v državi po zimskih počitnicah ponovno odprte. Dodal je, da bodo afganistanska dekleta morala počakati na »drugo dovoljenje Islamskega emirata« in ni navedel več podrobnosti o nenadni odločitvi.

Ravnatelj javne srednje šole za dekleta v Kabulu je poudaril nenadno odredbo, da se šola ne odpre, kljub obljubam islamistov. »Vsi učenci in učitelji so bili zelo veseli, da se bodo vrnili v šolo, toda danes zjutraj sem prejel sporočilo okrožnega zavoda za šolstvo, da morajo dekleta med 7. in 12. razredom počakati na drugo dovoljenje.«

Novica je kot strela z jasnega padla na mlade Afganistanke, ki že več kot sedem mesecev ne morejo hoditi v šolo.

Talibanska vlada je prejšnji teden napovedala, da se bodo šole v Afganistanu v sredo po zimskih počitnicah znova odprle in da se bodo lahko vsa dekleta vrnila v učilnice. Fundamentalisti so trdili, da so deklicam preprečili vrnitev v srednje šole, da bi njihovo izobraževanje »prilagodili islamskemu in šeriatskemu pravu«, medtem, ko je bil dostop dijakinj v osnovno šolo vedno dovoljen.

Med sprejetimi spremembami  je uvedba ločenja šol po spolu, dijakinje lahko poučujejo samo učiteljice in srednješolke morajo obvezno uporabljati tančico.

Včerajšnji dan je bil eden najbolj pričakovanih v Afganistanu po talibanskem prevzemu oblasti, tako za mlada dekleta, ki so se hotela vrniti v šole, kot za mednarodno skupnost, ki zahteva, da islamisti zagotovijo vse pravice Afganistancem, zlasti ženskam.

Jože Jan

Vir: Deutsche Welle, Nemčija