11. Gregorčičevi dnevi na Kobariškem in Goriškem

0
436
Pesnik Simon Gregorčič (Foto: Wikipedia)

Na Kobariškem in Goriškem se bodo konec tedna začeli 11. Gregorčičevi dnevi, ki so jih letos podnaslovili …Gregorčič – vizija prihodnosti…. Program Gregorčičevih dnevov, ki je zaradi epidemije covida-19 nekoliko okrnjen, bo v četrtek uvedlo tradicionalno branje poezije t. i. goriškega slavčka.

Gregorčiču se bodo najprej poklonili z branjem poezije ob njegovem spomeniku na Erjavčevi ulici v Novi Gorici. Prireditev pripravljajo dijaki Šolskega centra Nova Gorica.

V petek se bodo pesniku poklonili z obiskom njegovega groba in položitev cvetja v Libušnjah. Za kratek kulturni program bodo poskrbeli učenci iz Osnovne šole Smast, podružnične šole Osnovne šole Simona Gregorčiča Kobarid.

Osrednji del prireditve pripravljajo v četrtek, 21. oktobra, v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici, ko bo na predavanju Megi Rožič spregovorila o Gregorčiču kot vizionarju kot ga je videl pred kratkim pokojni Zoran Božič. Za recital Gregorčičevih pesmi bodo poskrbeli člani Goriškega literarnega kluba GOvoRICA. Ti bo pripravili tudi predstavitev literarnega glasila GOvoRIŠKI zapisi, na ogled bo tudi krajši film ob deseti obletnici kluba.

V okviru letošnjih dnevov bodo predstavili nekaj doslej neznanih dokumentov o Simonu Gregorčiču.

Simon Gregorčič se je rodil 15.oktobra 1844 na Vrsnem blizu Kobarida. Bil je duhovnik in že za časa svojega življenja zelo priljubljen pesnik. Ustvarjal je v obdobju med romantiko in realizmom, pisal pa domovinske, ljubezenske, pripovedne in izpovedne pesmi. Umrl je 24. novembra 1906 v Gorici, pokopan pa je pri cerkvi svetega Lovrenca v vasi Smast blizu svojega rojstnega kraja.

Njegova najbolj znana dela so pesmi Soči, Človeka nikar in Kropiti te ne smem. Zbrane so v pesniški zbirki Poezije, ki je izšla v štirih knjigah med letoma 1882 in 1908.

Piše: J.S., STA