V Hrastniku odprli otroško igrišče v podobi Vile de Seppi

0
564
Vila de Seppi na stari razglednici (Foto: Wikipedija)

Hrastniški župan Marko Funkl je predvčeraj otrokom v uporabo predal novo centralno otroško igrišče v podobi Vile de Seppi. Igrišče se nahaja v športnem parku na Logu, oblikovano pa je po podobi hrastniških znamenitosti. Vrednost naložbe znaša nekaj manj kot 85.000 evrov, naslednje leto pa bo igrišče dobilo tudi novo, sodobno urbano opremo.

Novo otroško igrišče je oblikovano v podobi hrastniške graščine Vile de Seppi, ki je bila po vzoru italijanskega gradu Miramar zgrajena leta 1894. Poleg graščine je postavljen tudi lesen vlak z didaktičnimi igrami kot spomin na vlak, ki je leta 1849 prvič peljal mimo Hrastnika in mestu odprl vrata v svet, so danes sporočili s hrastniške občine.

“Igrišče je namenjeno otroški igri in je kraj, kjer lahko otroci razvijajo svoje motorične sposobnosti in socialne veščine. Najbolj pa smo ponosni na to, da se igrišče ponaša tudi s prvo certificirano gugalnico za gibalno ovirane otroke v mestu, ki jim bo ponudila dodatno možnost igre ter vključevanje v družbo,” je ob otvoritvi povedal Funkl.

Unikatna oblika igrišča je dosežena s kombiniranjem lesa robinije in polietilena na varen in kakovosten način, saj se materiala lahko v celoti reciklirata. Zasnova stranic, ki so v celoti izdelane iz polietilena, je novost na slovenskem trgu, saj se bo v katalogih pojavila šele v naslednjih letih.

Novo podobo igrišča je zaokrožila ureditev okolice. Na novo so zasadili tudi živo mejo iz lovorikovcev, posadili hitro rastoče drevo catalpa, na vstopni točki na igrišče pa so oblikovali cvetočo gredico, ki da igrišču poseben čar. Postavili so tudi barvito tablo z navodili za pravilno uporabo igral.

Ureditev otroškega igrišča je del prenove športnega parka na Logu, ki so jo začeli maja. Gre za finančno velik projekt, ki je ocenjen na štiri do sedem milijonov evrov, potekal pa bo v več fazah.

Po idejni zasnovi bodo v prostor parka umestili kavarno z gostinsko ponudbo, namestili pitnike, uredili bodo sprehajalne poti, samo območje bodo povezali z bližnjim parkom. V parku pri osnovni šoli bo zaživela tudi učilnica na prostem.

Večja prenova se obeta na stadionskem delu parka, kjer bodo uredili atletsko tekaško stezo ter zunanje pokrite tribune z reflektorsko osvetlitvijo stadiona, postavili bodo tudi pomožni objekt za potrebe slačilnic, sodnikov, trenerjev ter skladiščenja opreme. Drugi športni predel bo večnamenska ploščad z igriščem za mali nogomet, del zunanjega prostora igrišča pa bodo programsko obogatili z drugimi športnimi vsebinami, ki bodo nudile možnost uporabe najrazličnejšim starostnim skupinam.

Opazna preobleka se obeta tudi amfiteatru ob bazenu, ki ga bodo nadgradili za potrebe letnih prireditev na prostem, s poudarkom na dostopnosti za vse uporabnike.

Piše: P.T., STA