V Kamniku položili temeljni kamen za novo šolo Frana Albrehta

0
402
Kamnik (Foto: Wikipedija)

Kamniški župan Matej Slapar je predvčerajšnjim dopoldne z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec in drugimi položil temeljni kamen za gradnjo nove Osnovne šole (OŠ) Frana Albrehta. Gre za eno največjih investicijo občine v zadnjih letih in prepotrebno investicijo, da najmlajši pridejo do modernih prostorov, je poudaril Slapar.

Po Slaparjevih besedah je danes srečen dan za Kamnik, saj začenjajo dolgo pričakovano investicijo. V roku tedna, dveh bodo po njegovih besedah zabrneli delovni stroji. Spomnil je na začetke razmišljanja o gradnji v času županovanja Antona T. Smolnikarja in leto 2007, ko so naredili idejni načrt o gradnji dveh novih šol – Toma Brejca in Frana Albrehta Kamnik. “Ena že stoji, druga pa bo stala v roku dveh let, a prepričan sem, da bo, glede na referenčno izkušenost izvajalca, šola zgrajena še prej,” je dejal Slapar. Kot so sporočili z občine je poudaril prizadevanja številnih.

Ravnatelj OŠ Frana Albrehta Kamnik Rafko Lah je dejal, da gre za velik in pomemben korak za vse v projektu. “Čeprav bosta bodoči šolski leti precej drugačni, tudi zahtevni z vidika gradbišča, hrupa, pa bo tik ob premajhni in iztrošeni šoli na očeh učenk in učencev rasla njihova nova šola. Del sedanjih in predvsem bodočih generacij se zelo veseli bodočih varnih in sodobnih učnih prostorov,” je povedal.

“Zelo sem hvaležna in hkrati vesela, da je napočil ta dan. To ni običajen dan, ni poseben dan, ampak je dan, ki ga lahko imenujemo kot dan nove, svetle prihodnosti v vaši občini,” je med drugim povedala Kustečeva, ki je tudi sama nekoč obiskovala šolo Frana Albrehta.

Nova šola bo imela 32 učilnic in 18 kabinetov za učitelje z urejenimi elektro in strojnimi inštalacijami za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje prostorov ter nameščeno aktivno in pasivno požarno zaščito. Ocenjena vrednost naložbe znaša 18,8 milijona evrov, od tega bo 2,3 milijona evrov vložek ministrstva za izobraževanje.

Piše: J.S., STA