Trenutna vladna ekipa rešila Šarčev nasedli projekt; Simona Kustec: “Ker verjamem, da je znanje prvo vodilo za razvoj in prihodnost.”

0
460
(Foto: MIZŠ)

Na šolskem vrtu OŠ Frana Albrehta v Kamniku so včeraj položili temeljni kamen za gradnjo nove šolske stavbe. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je ob tem poudarila, da je to dan nove svetle prihodnosti za Kamnik: “Ker verjamem, da je znanje prvo vodilo za razvoj in prihodnost.” Nedokončan projekt izgradnje osnovne šole je okostnjak iz časov županovanja Marjana Šarca, kjer se je izgubilo več kot 1,5 milijona evrov, celotno investicijo pa so takrat ocenili na bajnih 21 milijonov evrov.

Izgradnja nove stavbe osnovne šole Frana Albrehta v Kamniku se končno premika, saj so danes položili temeljni kamen. Pri obnovi gre sicer za zgodbo z dolgo brado, ki sega v marec 2007, ko je občina Kamnik pričela s pripravljalnimi deli za izvedbo natečaja izgradnje, adaptacije in dograditve Osnovne šole Frana Albrehta in Osnovne šole Toma Brejca. OŠ Frana Albrehta, ki je bila zgrajena leta 1963, je bila namreč potresno nevarna, požarno nevarna, dotrajane naj bi bile napeljave in cevi, prav tako pa je prostorsko popolnoma neustrezna – stisko so na primer reševali s spremembo avle v učilnico in zbornico. Šola je tudi energetsko izjemno potratna.

Kmalu po začetku županovanja Marjana Šarca (leta 2010) pa se je ponovno zapletlo, kot vse kaže, ta ni bil zadovoljen, če ni bilo vse po njegovo. Iz gradiva za izredno sejo 2. marca 2011 je namreč izhajalo, da bi bilo mogoče obe šoli sanirati in prizidati, za kar bi bilo potrebno spremeniti projektno gradbeno dokumentacijo (PGD), dokument identifikacije investicijskega programa (DIIP) ter OPPN. V obdobju Šarčevega županovanja v Kamniku je iz občinskega proračuna izpuhtelo več kot 1,5 milijona evrov in to samo za 8 let projektiranja osnovne šole Frana Albrehta, po konservativnih ocenah pa se je vrednost celotnega projekta, brez že omenjenih stroškov projektiranja, povzpela na kar 21 milijonov evrov, pri čemer gre glede na vrednost za enega najdražjih projektov v tej občini in eno najdražjih osnovnih šol nasploh.

Nova vlada tako rešuje okostnjake nekdanjega župana Šarca, samo letos pa je zagotovila dodatnih 72,5 milijona evrov za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju med letoma 2021 in 2024. Ministrstvo bo sredstva namenilo občinam. Za vlaganje v vzgojno-izobraževalne zavode bo tako v proračunskem obdobju med leti 2021 in 2024 namenjenih skupno 115,5 milijona evrov za 126 projektov.

Piše: Sara Kovač / Nova24tv