Sprehodi: Do jezera Jasna v Kranjski Gori vodi nova viseča brv

0
1139
Kranjska Gora, jezero Jasna. (Foto: Tinkara Zupan / STA)

Občina Kranjska Gora je poskrbela za izboljšanje priljubljene pešpoti do jezera Jasna. Postavila je namreč nov viseči most, da obiskovalcem ne bo treba hoditi ob prometni Vršiški cesti. Skoraj 50.000 evrov vredno postavitev mostu so zaključili poleti, uradno pa so most odprli to soboto.

Kot so sporočili iz Turizma Kranjska Gora, so z novim visečim mostom v Babi ponovno vzpostavili pešpot med Kranjsko Goro in območjem, kjer je nekoč stal hotel Erika, ter Vršiško cesto. Tibetantska vrv povezuje sprehajalno pot po osamelcu v zaplavnem prostoru hudournika, imenovanem tudi Baba, z obstoječo potjo na strmi levi brežini hudournika.

Razpon tibetantske vrvi znaša 30 metrov s povesom 1,4 metra. Na obeh brežinah je most sidran s pomočjo pasovnih sider. Gradnjo, ki se je začela novembra lani in končala junija letos, je izvajalo podjetje Kaskader iz Idrije, investicija pa je brez DDV znašala 38.500 evrov.

Z odprtjem visečega mostu v Babi ponovno oživljajo to območje, ki je bilo priljubljeno zbirališče že v časih letoviščarstva. Domači mladeniči, ki so v dopoldanskem opravljali različne vrste del, so se ob večerih odšli zabavat v Jasno, kjer je za dobro vzdušje skrbela živa glasba. Pogosto se je zgodilo, da so kakšno letoviščarko odpeljali na tako imenovano klopco ljubezni, ki je bila v bližini novega mostu, in se tako umaknili pred radovednimi pogledi domačinov in ostalih obiskovalcev.

Piše: J.S., STA