Zgodba o prijateljstvu: Gospodična z monstero

0
315
Ilustracija Eve Mlinar

Pred dnevi je slovenska avtorica Maša Ogrizek predstavila svojo novo pripoved o prijateljstvu, solidarnosti in skupnosti z naslovom Gospodična z monstero. Ilustracije, na katerih prevladuje zelena in pri katerih gre bolj za tihožitja, je za roman prispevala Eva Mlinar.

Dnevi osamljene gospodične Cecilije so si podobni kot jajce jajcu, dokler nekega dne ne izgubi službe socialne delavke. Ko zapusti svoje delovno mesto, s sabo vzame le svoj zvezek z zapiski in košato monstero. Na poti domov trči v Vanjo, otroka uličnega glasbenika, s katerim se kmalu spoprijateljita. Drug drugemu dobro deneta in kmalu se Cecilija ob Vanjini pomoči začenja odpirati svetu in življenju, ki naenkrat postane polno vznemirljivih reči in ljudi, Vanja pa prvič občuti dovolj varnosti in trdnosti, da ugotovi, kaj želi, so vsebino knjige povzeli pri MK. Maša Ogrizek (1973), ki je Gospodično z monstero napisala, je slovenska mladinska pisateljica, ki je za svoja dela prejela več nominacij, njena knjiga Lisičja luna pa je bila nagrajena z nagrado za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo večernica.

Mali kakadu

Istega dne so predstavili tudi slikanico Mali Kakadu Svetlane Makarovič, ki je sicer kot zvočna kaseta s pesmimi prvič izšel že leta 1987. Ilustrirala jo je Polona Lovšin.

Ilustracija Polone Lovšin

C. R.