Vzgoja in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami: 60 let OŠ Kozara v Novi Gorici

0
693
OŠ Kozara Nova Gorica (Foto: Facebook)

Na Osnovni šoli (OŠ) Kozara že 60 let skrbijo za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami na Goriškem. Okroglo letnico delovanja so obeležili lani, zaradi epidemioloških razmer pa so slovesnost pripravili danes. V prihodnosti načrtujejo prenovo telovadnice, atrija in učilnic, ki naj bi se začela še letos.

Razmisliti bo potrebno tudi o morebitni širitvi šole, ki je že pretesna, je v izjavi ob slovesnosti povedal ravnatelj Edvard Vrabič.

OŠ Kozara je leta 1961 začela delovati z enim oddelkom, danes jo obiskuje 82 učencev. Ves strokovni kader je bilo potrebno vzpostaviti od začetka, iz ničle, je poudaril Vrabič in dodal, da so od vsega začetka tkali tudi povezave v lokalnem okolju.

“S trdim delom, zavzetostjo in srčnostjo so uspeli postaviti ime OŠ Kozara najprej na lokalni in kasneje tudi na širši, državni zemljevid. Danes je šola prepoznavna, vključujemo se v projekte tako lokalnega kot nacionalnega pomena,” je dodal ravnatelj.

Šola je sprva delovala v Novi Gorici, kasneje se je za nekaj let preselila v Solkan ter se leta 1978 vrnila v Novo Gorico. V sedanjo šolsko stavbo so se vselili pred 44 leti. Zgrajena je bila z donatorskimi sredstvi zaposlenih v Bosni in Hercegovini, zato so jo tudi poimenovali Kozara.

Njihovi projekti so usmerjeni predvsem k temu, da bi opolnomočili učence za prehod iz šole v nadaljnje izobraževanje ali usposabljanje. V zadnjih treh letih sodelujejo v projektu Pogum, katerega namen je tudi opolnomočenje učencev za lažji prehod na trg dela.

Na šoli je zaposlenih 29 strokovnih delavcev, ki delujejo tudi na terenu kot mobilna enota na območju šestih občin ustanoviteljic na Goriškem ter v Ajdovščini in Vipavi. Že vrsto let si tudi prizadevajo, da bi se šola razvila v strokovni center.

Novogoriški župan Klemen Miklavič vidi OŠ Kozara kot dragocenost. “Zato smo se odločili, da bomo vlagali vanjo. V ta namen smo omogočili dodatno zaposlitev strokovnega osebja in pripravili projektno dokumentacijo za obnovo telovadnice in dveh atrijev ter širitev dveh učilnic,” je poudaril v izjavi ob robu današnje slovesnosti.

Ob obletnici so učenci skupaj z učitelji pripravili program, sledil je ogled dokumentarnega filma o šoli in razstave, ki bo v avli Mestne občine Nova Gorica postavljena do 1. aprila.

J.S., STA