Novozgrajeni otroški vrtec v Dobovi je preplavil otroški smeh

0
386
Za novozgrajeni vrtec Najdihojca v Dobovi je MIZŠ prispevalo 830.000 evrov. (Foto: Vrtec Najdihojca)

V Dobovi se je v sredo, dan pred uradnim odprtjem, v novozgrajeni otroški vrtec Najdihojca pri Osnovni šoli dr. Jožeta Toporišiča vselilo 82 otrok, ki so med njegovo gradnjo gostovali v šolskih prostorih. Pogodbena vrednost gradnje vrtca je znašala 1,6 milijona evrov, oprema je stala dodatnih nekaj manj kot 160.000 evrov.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pri naložbi sodelovalo z nekaj manj kot 830.000 evri. Skoraj 250.000 evrov bo zanjo prispeval Eko sklad, razliko bo pokrila občina.

V novem nizkoenergetsko zasnovanem petoddelčnem vrtcu so tri pritlične igralnice, ena za starostno skupino od enega do treh let, ena za kombinirani oddelek in ena za starostno skupino od treh do šestih let. V nadstropju sta dodatni igralnici za drugo starostno skupino.

Osrednji igralni prostor, ki je namenjen tudi športnim dejavnostim, so umestili med glavna vhoda. Prostore so usmerili tako, da so v prehodnem in zimskem obdobju čim bolj izpostavljeni soncu, vse igralnice in osrednji igralni prostor pa se odpirajo proti jugu. Namestili so tudi ustrezna zunanja senčila.

Naložba je obsegala rušitev stare vrtčevske zgradbe in novogradnjo ter izgradnjo opornega zidu in stopnišča do spodnjih igrišč ter parkirnih prostorov. Omenjeno stopnišče sicer prek prehoda med športno dvorano in vrtcem omogoča neposreden dostop do te.

Novi vrtčevski prostori bodo otrokom in zaposlenim omogočili boljše prostorske pogoje za delo, učenje in ustvarjanje. Brežiška občina je sicer zadnja leta zgradila nova otroška vrtca v Brežicah (2014) in pri osnovni šoli v Cerkljah ob Krki (2017). Lani je končala gradnjo vrtcev v Artičah in Dobovi. Med energetsko prenovo javnih stavb v občinski lasti so leta 2020 prenovili tudi šole z otroškimi vrtci.

P.T., STA