Vodstvo po razstavi »Celeia – mesto pod mestom«

0
589
Celeia - mesto pod mestom (Foto: FB PM Celje)

V soboto, 29. januarja ob 11.00 bo v Knežjem dvoru Pokrajinskega muzeja Celje javno vodstvo po razstavi »Celeia – mesto pod mestom«.

 

 

Razstava je doslej največja predstavitev ostankov rimske Celeie »in situ«. Obiskovalci se lahko sprehodijo med starodavnimi zidovi, po tlakovani rimski cesti ter občudujejo ohranjene rimske freske in marmorne kipe, ki pričajo o bogati zgodovini Celja.

Prva celjska naselbina se je pojavila v času halštatske kulture (od 8. do 6. stoletja pred Kristusom). Za časa Keltov je bil kraj znan kot Keleja, kar v starem keltskem jeziku pomeni zaklonišče ali zavetišče. V 1. stoletju pred Kristusom se je razvilo močno keltsko naselje, kjer so kovali noriški denar.

Leta 15 pred Kristusom je bilo Noriško kraljestvo, v njegovem sklopu pa tudi Keleja, priključeno rimski državi. Rimljani so jo poimenovali Celeia. Mestne pravice je por imenom municipium Claudia Celeia dobilo leta 45, med vladavino rimskega cesarja Klavdija.

Ohranjeni napisi navajajo, da je bila antična Celeia bogato in gosto naseljeno mesto, zavarovano z obzidji in stolpi, z večnadstropnimi palačami, širokimi trgi in ulicami. Klicali so jo »mala« ali »druga Troja« – Troia secunda. Rimska cesta skozi Celeio je vodila iz Ogleja (Aquileia) v Panonijo.

Na pohodu proti Italiji so Celeio med letoma 451 in 452 opustošili Huni. Tedanji škof se je zadnjič omenil leta 579. V času velikih selitev v 5. in 6. stoletju je bilo mesto porušeno.

Jože Jan