50.000 najstnikov o uporabi interneta in tehnologije

0
453
(Foto: Pexels)

Španski dnevnik »El diario de la educación« je objavil raziskavo, ki jo je med 50.000 študenti srednjih šol naredil UNICEF. Raziskava je želela ugotoviti, kako najstniki uporabljajo internet in tehnologijo in nevarnosti te uporabe.

 

Nesmiselno bi bilo zanikati, da sta tehnologija in internet zelo pomembna za mlade, kakor tudi za odrasle. Zabava in v veliki meri tudi komunikacija teče prek spleta. UNICEF je želel preveriti, kako najstniki uporabljajo tehnologijo in internet, zato je naredila anketo med 50.000 študenti srednjih šol vsega sveta.

V povprečju so dobili svoj prvi telefon, ko so dopolnili 11 let. 98% jih ima doma Wi-Fi, 94,8% ima svoj telefon povezan na internet in 90,8% anketiranih se povezuje vsak dan ali skoraj vsak dan.

Polovica anketiranih med vikendom brska po internetu 5 ur na dan. 31,5%  jih je povezanih med tednom 5 ur na dan ali več. Petina jih to počne po polnoči. Skoraj 60% jih spi z mobilnim telefonom ali tablico v sobi, podobno število jih nosi s seboj v šolo. 6,7% jih uporablja v učilnici za neizobraževalne namene.

Družbena omrežja so že del kulture na vseh ravneh. Mladi ustvarjajo odnose bolj po družbenih omrežjih kot v živo. 98,5% anketiranih ima profil na vsaj enem družbenem omrežju, 83,5% pa jih ima v treh ali več. 60% anketiranih ima več kot en profil v istem omrežju.

Aplikacije za sporočanje uporabljajo tako rekoč vsi: 99% jih uporablja vsaj eno aplikacijo, 50% jih uporablja tri ali več.

Motivacija deklet in fantov, da so na internetu, je zelo raznolika. 27% jih uporablja internet, da bi bili bolj priljubljeni, 44% ker se počutijo sami, 58% anketiranih je odgovorilo, da se povežejo na splet, da dobijo prijatelje.

27,7% anketiranih je izjavilo, da v določenih situacijah čutijo strah, 19,7%  jih je včasih čutila tesnobo, 23,5% osamljenost, 27,9% negotovost in 13,5% izključenost. Znana so tveganja povezave na spletu: spletno ustrahovanje, stik z neznanci, izsiljevanje in dostop do neprimernih vsebin. 42% anketiranih je priznalo, da je prejelo sporočila drugih ljudi s spolno ali erotično vsebino.

Tudi spletno ustrahovanje (ciberbullying) je zelo pogosto: 10,7% anketiranih je odgovorilo, da so bili žrtve ustrahovanja.

Posebno poglavje je v raziskovanju UNICEF posvetila spletnim igram in stavam. 3,6% anketiranih šolarjev je priznalo, da so igrali na internetu za denar. Odgovorili so, da so stavili zato, ker je zabavno, ker se tako družijo s prijatelji in ker je enostavno. Najpogostejše oblike spletnih stav so športne stave in spletni poker.

Glede nadzora staršev, le 13,2% družin omejuje dostop do vsebin, 23,9% staršev omejuje ure uporabe interneta, 29,1% jih je postavilo pravilo o uporabi interneta. Samo 25% najstnikov je odgovorilo, da se o uporabi tehnologij pogosto pogovarja s starši.

UNICEF je raziskavo začel marca 2020, med pandemijo. V anketi so najstnike prosili za njihovo mnenje o šolanju na daljavo. Le 39% je šolanje na daljavo ocenila pozitivno, 90% teh je odgovorilo, da so imeli potrebna sredstva za spremljanje pouka na domu. 72,3% se jih je počutilo preobremenjene. 40% anketiranih je imelo težave pri opravljanju izpitov ali predajanju nalog.  41% jih je bilo mnenja, da so se naučili, kar je potrebno.

Piše: Jože Jan

Vir: El diario de la educación, Španija