Ivan Janez Štuhec: Zgodbe iz nahrbtnika

0
918
Zgodbe iz nahrbtnika. Detajl z naslovnice (Foto: printscreen)

Zgodbe iz nahrbtnika Ivana Janeza Štuheca, avtorjevi romarski vtisi s poti po domovini, ki so izšle letos pri Celjski Mohorjevi družbi, na katero je odšel v zahvalo za čudežno rešitev zavoda Antona Martina Slomška, ladje ledolomilke v zamrznjeni deželi postsocialističnega državnega šolstva, ki bi ga skoraj potopili Zvonovi.

 

Nekdanji dolgoletni direktor zavoda, Ivan Janez Štuhec, je v slabih štirih tednih prehodil velik del Slovenije, obudil spomine na svojo osebno prehojeno pot, na razvoj Zavoda, lucidno osvetlil dogajanje v državi in zbral zgodbe bolj ali manj znanih slovenskih krajev, njihovih legend, zgodovine in ljudi.  Avtor knjige je svojo zaobljubljeno pot najprej načrtoval od Ogleja v Italiji do Santiaga de Compostela v Španiji, vendar mu je načrte prekrižala epidemija, zato se je s konjem odpravil na pot po Sloveniji. Tako se je 19. maja 2020, ko so se ukrepi proti širjenju covida-19 začeli rahljati, je z Miškom odrinil iz Vuzenice. 13. junija je brez konja pot zaključil na Ptujski Gori.

Ivan Štuhec se je s Štajerske napotil med gorenjske vršace, naprej v Posočje, na Notranjsko in čez Kozjansko ter – po Brezjah in Sveti Gori – pot zaključil v tretjem velikem vseslovenskem svetišču, na Ptujski Gori. Ob zgodah in nezgodah na poti avtor obuja svoje mladostne spomine, težavno petindvajsetletno pot Zavoda Antona Martina Slomška in opozarja na očitne dokaze »lepila na podplatih«, ki čudovito deželo dobrih ljudi drži v primežu nerazumevanja, nestrpnosti in starih vzorcev. Tekoča potopisna pripoved, ki nosi podnaslov S pelerino izkušenj ter preizkušenj življenja in sveta okrog nas, bralca sproščeno popelje med manj znane slovenske znamenitosti, prikaže njihovo zgodovino in vseslovenski pomen.

Avtor dr. Ivan Janez Štuhec je bil rojen leta 1953 v Celju. Po osnovni šoli pri Mali Nedelji in v Ljutomeru je maturiral na gimnaziji Frana Miklošiča v Ljutomeru. Teologijo je študiral v Ljubljani in Mariboru ter bil leta 1981 posvečen v duhovnika mariborske škofije. Leta 1988 je doktoriral na papeški univerzi Gregoriana v Rimu s področja moralne teologije. Kot izredni profesor je predaval osnovno moralno teologijo in družbeni nauk Cerkve na Teološki fakulteti v Ljubljani in Enoti v Mariboru. Od leta 1997 do 2018 je bil strokovni direktor Zavoda Antona Martina Slomška, zdaj je rektor vikariata. Svoje spise objavlja v različnih znanstvenih, strokovnih in drugih revijah doma in v tujini.

Knjigo Zgodbe iz nahrbtnika lahko naročite TUKAJ.

J.S.