Ali šole ponujajo staršem, ki nasprotujejo samotestiranju otrok v šolah, obvoz?

0
976
Bo število okužb še naprej naraščalo? (Foto: Pixabay)

Do nas je prišla vest, da so nekateri osnovnošolci danes v šolah dobili dva obrazca izjav, ki ju morajo starši izpolniti po izbiri. Z eno izjavo bodo šoli sporočili svoje strinjanje oziroma nestrinjanje s samotestiranjem otroka v šoli, z drugo izjavo pa sporočijo šoli, da je otrok bodisi cepljen proti Covidu-19, bodisi je Covid -19 prebolel in od tega ni minilo šest mesecev. Nikjer pa ni sporočeno, da naj ob tej izjavi šoli posredujejo tudi otrokovo PC potrdilo. 

 

Na tem mestu naj omenimo, da je takšna izjava brez PC potrdila brezpredmetna in pomeni toliko kot nič, saj si bo lahko starš prebolelost otroka – sicer na svojo odgovornost, šola s tem ne bo imela nič, ker bodo rekli, da so se zanašali na zrelost in odgovornost staršev – gladko izmislil, otroku pa se ne bo treba samotestirati. Posledično bo lahko prinesel okužbo v šolo.

Če se starši s samotestiranjem torej ne bodo strinjali, se bo otrok moral šolati na daljavo, šola pa bo morala organizirati pouk na daljavo. Ali pa bodo – tudi tisti brez otrokovega PC potrdila – podpisali izjavo o otrokovem cepljenju oziroma prebolelosti – in otrok bo hodil brez samotestiranja v šolo.

Kako se bo na ta način “ustavljala” epidemija, si je mogoče predstavljati….

Bodo šole v takih primerih otrokovo PC potrdilo preverjale kasneje? Ali sploh ne?

Piše: Z. P.