Folklorna prepletanja: Akademska folklorna skupina France Marolt prejela tri zlata priznanja s pohvalo

0
592
Zlato priznanje s pohvalo za najboljšo koreografijo in glasbeno priredbo je prejela Akademska folklorna skupina KUD Študent iz Maribora. (Foto: Janez Eržen)

Folklora je kompleksna umetnost katere osnova je ples, k njej pa sodita tudi vokalna in inštrumentalna glasba ter kostumi. Državna folklorna priredite Folklorna prepletanja je po dolgem času zbrala folklorne skupine in poustvarjalce ljudskega glasbenega izročila.

Umetnost, ki v Sloveniji išče navdih v pretekli ljudski kulturi ter posamezne elemente postavlja v nove zgodbe, kreacije, koreografije, jih po svoje kontekstualizira, interpretira in pri tem posega po sodobni odrsko-scenski umetnosti, je prav folklora. V Sloveniji imamo okoli 500 odraslih in otroških folklornih skupin, katerih delovanje je bilo v korona časih precej okrnjeno. Zato je bilo vsem, ki se ukvarjajo s folkloro, v posebno veselje, da je minulo soboto v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu potekalo državno folklorno srečanje z naslovom Folklorna prepletanja v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki je edina ustanova pri nas, ki usmerja folklorno dejavnost in skrbi za njeno delovanje, omogoča, nudi in organizira redne prireditve, selekcije in ocenjevanja produkcij folklornih skupin. V enem letu organizirajo tri državna folklorna srečanja oziroma prireditve, na katerih se predstavijo izbrani, najboljši programi regijskih srečanj. V okviru folklorne dejavnosti se na JSKD ukvarjajo tudi z založništvom in sofinanciranjem društev, dejavnost pa spodbujajo tudi s podeljevanjem priznanj za večje dosežke ter skrbijo za ažurno, centralno vodeno informiranost folklornih skupin pri nas.

Folklorna prepletanja

Letos so zaradi epidemije odpadla tristopenjska selekcionirana srečanja in s tem povezana državna srečanja: Maroltovo srečanje – tekmovanje odraslih folklornih skupin, Ringaraja – državno srečanje otroških folklornih skupin in Napev-Odsev – državno srečanje poustvarjalcev glasbenega izročila, in prav zato so se organizatorji odločili za pripravo skupne folklorne prireditve Folklorna prepletanja. Na prireditvi se so predstavili na razpis prijavljeni in izbrani ustvarjalci na področju folklorne dejavnosti – odrasle folklorne skupine in (po)ustvarjalci ljudskega glasbenega izročila. Ustvarjalci so predstavili programe, ki jih je na podlagi videoposnetkov izbrala tričlanska strokovna komisija v sestavi Klavdija Žabot, Tadej Teran in Ingrid Mačus.

 Osem nastopajočih folklornih skupin

Prireditev je potekala v treh sklopih. V folklornem in glasbenem programu je nastopilo osem folklornih skupin  in glasbenih zasedb:

  1. Hedera Vento, Ravne na Koroškem.
  2. Maroltovski godci, AFS France Marolt, Ljubljana
  3. Folklorna skupina KD Sveta Ana v Slovenskih goricah
  4. Glasbeni sestav AFS KUD Študent Maribor
  5. Maroltovke, AFS France Marolt, Ljubljana
  6. Kapelski pubje, KD Kapele
  7. Akademska folklorna skupina KUD Študent Maribor
  8. Akademska folklorna skupina France Marolt, Ljubljana
Akademska folklorna skupina France Marolt je prejela kar tri zlata priznanja. (Foto: Janez Eržen)

Kot je povedala predsednica strokovne žirije Tanja Drašler, si prav vse nastopajoče skupine in zasedbe zaslužijo priznanje in pohvale, da tako uspešno ustvarjajo tudi v času danih razmer in omejitev ter da predstavljajo zgled in spodbudo vsem drugim ljubiteljskim folklornim ustvarjalcem. Po ocenah strokovne žirije v sestavi Tanja Drašler, dr. Urša Šivic in Gašper Selko  je zlato priznanje s pohvalo za najboljšo koreografijo in tudi glasbeno priredbo prejela Akademska folklorna skupina KUD Študent iz Maribora za koreografijo Prekmurska mladostAkademska folklorna skupina France Marolt pa je prejela kar tri zlata priznanja s pohvalo; za najboljšo plesno in inštrumentalno izvedbo koreografije Tri jagode in rozga, pevska skupina Maroltovke, ki nastopa samostojno in deluje pod okriljem AFS France Marolt, pa je dobitnica zlatega priznanja za pevsko izvedbo (nastopile so s pesmimi Lejpa si ti spomladJast sem žlajfar od Pariza in Da pa ćanen e se zmudow).

Jurjeva zgodba

Pesem Jurjeva zgodba avtorice Ane Marije Blažič. (Foto: Janez Eržen)

Na prireditvi je bila razglašena tudi najboljša pesem Jurjeva zgodba avtorice Ane Marije Blažič, ki jo je Matej Krajnc, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec, glasbenik in publicist, izbral v okviru natečaja za poezijo na temo folklorne dejavnosti z naslovom Plešem pesem. »Če pesem pleše in ples poje s koreninami in izročilom, potem je Jurjeva zgodba Ane Marije Blažič tista, ki bo letos prepričljivo zaplesala z nami. Pesem je tako po lirski kot po epski strukturi odločno zasidrana v ljudskem izročilu, ki se mu želi približati tudi po jeziku in splošnem čutenju. Jurjev motiv je med nami prisoten že dolgo, tako v literaturi kot drugih umetniških zvrsteh. Je eden najbolj prepoznavnih motivov iz našega izročila in razveseljiva je ugotovitev, da tudi danes ni pozabljen,« je zapisal Matej Krajnc. Na JSKD so tovrstni natečaj v okviru folklorne dejavnosti razpisali prvič, nanj pa je prispelo 44 pesmi. Preplet dveh umetniških praks: poezije in folklorne umetnosti – natečaj Plešem pesem se obeta tudi v prihodnjem letu.

Maroltove listine in plaketa

Prejemnica plakete Olga Gruden. (Foto: Janez Eržen)

Sledila je podelitev Maroltovih listin in plakete, najvišja priznanja, ki jih JSKD podeljuje za strokovno in organizacijsko delo, kulturno vzgojno in mentorsko delo, analitično, raziskovalno in publicistično delo oziroma za izredne ustvarjalne ali poustvarjalne dosežke na področju folklorne dejavnosti. Za leto 2019 sta listino prejela Tomaž Gantar in Miha Haler, za leto 2020 Nevenka Unk Hribovšek, Vera Gašpar in Simona Šercer, plaketo za leto 2020 pa je dobila Olga Gruden.

Piše: Z.P.