Ali sploh veš, kaj ješ? Čokolado ali le njen nadomestek?

0
421
Kakšno čokolado jim boste podarili? (Foto: Freepik)

Police trgovin so v prazničnih dneh polne številnih sladkih figuric, za Miklavža so otroci dobili kup sladkarij in ker se na obdarovanje pripravljata še dva zimska dobra moža, je prav, da se čim bolje pozanimamo, kakšna je sestava sladkarij in čokolade, ki je bodo v teh decembrskih dneh otroci zaužili več, kot po navadi. Čeprav se na prvi pogled zdi, da so si čokoladni izdelki med seboj zelo podobni, branje seznama sestavin razkrije, da so med njimi velike razlike. Če je slaščica poimenovana “kakavov izdelek”, “sladkorna ploščica” ali “mlečni čokoladni nadomestek”, ne vsebuje sestavin, ki so značilne za čokolado. 

 

Na seznamu sestavin manj kakovostnih izdelkov poimenovanih kot »sladkorna ploščica«, “mlečni čokoladni nadomestek«, »kakavova figura«  na primer ne boste našli kakavovega masla in kakavove mase, temveč rastlinske maščobe (npr. palmovo) in majhen odstotek kakava v prahu.

Veš, kaj ješ nasvet:

  1. Če je ime izdelka `kakavov izdelek´, `sladkorna ploščica´ ali `mlečni čokoladni nadomestek´, je izdelek nadomestek čokolade. Branje seznama sestavin pa razkrije tudi resnično sestavo izdelka.
  2. V izdelkih, ki niso čokolada, so na začetku seznama sestavin sladkor, rastlinska maščoba in sirotka ali posneto mleko v prahu. Sledi odstotek kakava v prahu, v našem primeru ne-čokoladne figure 5 odstotkov kakava v prahu. Tudi cena je običajno nižja in tokrat žal tudi odraža kakovost.
  3. Namesto kakavovih raje izberite bolj kakovostne izdelke iz čokolade s čim večjim deležem kakavovih delov.

Še več nasvetov najdete na www.zps.si in na www.veskajjes.si !

Vir: ZPS