Anja Štefan: Mišji ženin ali kako se izogniti mač(k)u

0
318
Tri miške ilustratorke Ana Zavadlav na naslovnici knjige Mišji ženin Anje Štefan

V ospredju slikaniške zgodbe Mišji ženin so tri miške, ki se odločijo poiskati ženina. Vsaka bi rada najboljšega, a bolj ko izbirajo, težje se je znajti. Nadenejo si svoje najlepše obleke in gredo na pot. Nedaleč od doma naletijo na mačka. Kako se jim zdi lep, kako se mu sveti dlaka in kako ponosno se drži – lahko bi bil popoln ženin za eno od njih…

Le da se včasih za bleščečo zunanjostjo skriva hudobno srce, kakor je bilo tudi v tej pravljici, ki jo je mogoče brati povsem otroško, lahko pa tudi tako kot to počnemo odrasli, saj prinaša pomembno sporočilo. Po Medvedu in klobuku sta za slikanico znova združili moči Anja Štefan in Ana Zavadlav.

Anja Štefan je pisateljica, pesnica, pripovedovalka ljudskih pravljic in raziskovalka pripovednega izročila. Diplomirala je iz slovenistike in anglistike, magistrirala iz folkloristike. Piše pesmi, pravljice in uganke. Je ustanoviteljica pripovedovalskega festivala Pravljice danes. Za otroke je začela objavljati leta 1993 v reviji Ciciban. Njena najbolj znana dela so Melje, melje mlinček, Lonček na pike, Bobek in barčica, Sto ugank, Gugalnica za vse, Drobtine iz Mišje doline in Svet je kakor ringaraja. Za svoje delo je prejela vrsto nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada.

Ana Zavadlav, slikarka in grafičarka, je leta 1997 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in študij nadaljevala na specialki za grafiko. Izpopolnjevanju se je tudi v Pensilvaniji. Od leta 2003 se posveča zlasti knjižni ilustraciji za otroke in mladino. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena. Lani je bila izbrana za razstavo knjižnega sejma v Bologni.

C. R., STA