Buenos Aires: Ministrica dr. Helena Jaklitsch na obisku v slovenski šoli Antona Martina Slomška v Ramos Mejii

0
586
Ministrica z delegacijo in s člani Slomškovega doma (Foto: USZS)

Drugi dan svojega obiska pri rojakih v Buenos Airesu je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch, začela z obiskom pri najmlajših.

Ministrica med otroki slovenke OŠ A.M. Slomška . (Foto: USZS)

Ministrica je 9. oktobra obiskala slovensko osnovno šolo Antona Martina Slomška, ki že več kot 70 let deluje v okviru Slomškovega doma v Ramos Mejii. Gre za eno izmed najštevilčnejših slovenskih šol v Argentini, trenutno jo obiskuje 41 otrok. Najprej so ob zvokih obeh himn, slovenske in argentinske, slovesno dvignili slovensko in argentinsko zastavo, nato pa je sledil kratek, ampak izredno simpatičen pogovor z najmlajšimi, ki so ministrici tudi zapeli.

Posaditev drevesa. (Foto: USZS)

Prvi del obiska v Slomškovemu domu se je zaključil s simbolično posaditvijo drevesa, ki bo še mnogo let spominjal na današnje srečanje, pri tem so ministrici pogumno in z veseljem ponovno pomagali najmlajši, ter s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Tradicionalni slovenski zajtrk. (Foto: USZS)

Slomškov dom

Napis v Slomškovem domu (Foto: USZS)

Sledilo je srečanje s predsednikom in odborniki Slomškovega doma, ki prav letos obeležuje 60. obletnico svojega delovanja in združuje več generacij Slovencev, ki živijo v okolici Ramos Mejie. Slovenska skupnost, ki se zbira v Slomškovem domu, je zelo aktivna.

Ministrica dr. Jaklitsch z odborniki Slomškovega doma. (Foto: USZS)

Tu se redno srečuje skupina mladcev in mladenk, imajo odličen pevski zbor Ex Corde, bogato in razvejano kulturno dejavnost, pred kratkim so ustanovili tudi vrtni klub. V pogovoru so predstavniki doma predstavili izzive, s katerimi se v zadnjem času soočajo. Zavedajo se, da bo potrebno posebno skrb nameniti ohranjanju slovenskega jezika med mlajšo generacijo in s tem povezanim poukom v slovenski šoli, ki je, kot so sami povedali, poleg slovenske maše eden glavnih stebrov ohranjanja slovenske skupnosti. Ministrica jim je pri tem obljubila vso podporo in pomoč urada.

Nadaljnja srečanja

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch, je tega dne obiskala še Rožmanov dom, kjer bivajo starostniki, podjetje Interpack, ki sodi v skupino HZ, poslovno skupino zavednega Slovenca Hermana Zupana, in je med vodilnimi podjetji za izdelavo embalaže v Latinski Ameriki ter največje tovrstno podjetje v Argentini. Zaposlujejo več kot 1.500 ljudi v tovarnah v Argentini, Braziliji in Čilu.

Ministrica dr. Jaklitsch v podjetju Interpack. (Foto: USZS)

Nato se je ministrica srečala še s s člani upravnega odbora novoustanovljene Slovensko-argentinske gospodarske zbornice (SIAR), potem pa pohitela v Slovenski dom San Martin na srečanje s članicami Zveze slovenskih mater in žena ter nazadnje še s predsednikom in odborniki Slovenskega doma v San Martinu.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch s predsednikom in vodjo šole v San Martinu. (Foto: USZS)

Piše: L.K.