Arhitekturne rešitve za 15-milijonsko prenovo Srednje šole Jesenice so pripravljene

0
704
Srednja šola Jesenice. (Tinkara Zupan / STA)

Srednjo šolo Jesenice v prihodnjih letih čaka okoli 15 milijonov evrov vredna celovita prenova. Vlada je investicijo, ki jo na Jesenicah čakajo že dolgo, letos spomladi uvrstila v načrt razvojnih programov. Pred kratkim je bil končan tudi arhitekturni natečaj. Sledila bo končna izbira projektne rešitve, gradnja pa bo stekla leta 2023.

Na natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za projekt prenove in dozidave Srednje šole Jesenice z zunanjo ureditvijo so prispeli štirje elaborati, ki so predstavljeni v avli Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Razstava natečajnih elaboratov, ki so jo Občina Jesenice, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije odprli v ponedeljek, bo na ogled 6. januarja, komisija pa je že izbrala najboljše rešitve.

Največ točk je prejela arhitekturna rešitev, ki so jo pripravili Mitja Zorc, Katja Ševerkar in Aleš Korpič. Kot je povedal Zorc, gre za objekt, ki živi z Jesenicami in je zaznamoval generacije učencev. Zato so pri pripravi rešitve skušali ohraniti identiteto stavbe in naselja. Pri rešitvi je strokovna žirija sicer ugotovila nekatere pomanjkljivosti, za katere Zorc upa, da jih bodo v nadaljnjem procesu projektiranja uspešno odpravili.

Končna odločitev o tem, ali bodo šolo prenovili po najvišje ocenjeni rešitvi, sicer še ni padla. Kot je povedal v. d. generalnega direktorja direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Boris Munišič, bodo v naslednjem letu pregledali vse nagrajene rešitve, izbrali projektanta in izvedli ostale potrebne postopke. Leta 2023 bo stekla gradnja, ki bo končana leta 2026.

Investicija je ocenjena na 15,4 milijona evrov in je ena največjih naložb v srednje šole v zadnjem času. Kot je poudaril Munišič, je stavbni fond slovenskih osnovnih in srednjih šol star okoli 50 let, zato bo treba stopiti na pot prenov. “Na ministrstvu se trudimo, da bi zagotovili sredstva, ki bi sistemsko zagotavljala posodobitve tega fonda, ker sedaj z raznimi akcijami samo gasimo požare,” je poudaril.

Srednja šola Jesenice na prenovo čaka že 20 let. Šolska stavba je bila zgrajena leta 1949 in nadzidana leta 1978. “V zadnjih letih smo sicer kar nekaj stvari obnovili. Imamo nove kabinete za zdravstveno nego, nov plesni kabinet in glasbeni studio, kar pomeni, da delamo maksimalno na tem, da bi šola, čeprav je stara, našim dijakom nudila ustrezne pogoje za dokončanje šolanja,” je povedala ravnateljica Monika Lotrič.

Pojasnila je, da zaradi samega izgleda šole težje pridobivajo dijake, zato še več delajo na vsebini in promociji svojih programov predšolske vzgoje, zdravstvene nege in strojnih smeri. Še pred 15 leti je šolo obiskovalo 750 dijakov, potem pa so številke močno upadle. V letošnjem šolskem letu so sicer znova opazili večje zanimanje za te poklice. Tako so vpisali 30 dijakov več kot prejšnje leto in imajo 585 dijakov.

Z rekonstrukcijo šole, prenovo in dozidavo bodo pridobili nove delavnice in telovadnico. Zelo pomembna bo tudi energetska sanacija, saj gredo stroški ogrevanja ob aktualnih podražitvah v nebo, je poudarila ravnateljica. Osnovni namen investicije pa je zagotoviti potresno in požarno varne objekte, ki bodo tudi funkcionalno ustrezni za izvajanje pouka.

Jeseniški župan Blaž Račič je zadovoljen, da je država prepoznala pomen ohranitve in prenove šole, ki je za Jesenice zelo pomembna. Njen pomen izpostavljajo tudi gospodarstveniki, ki potrebujejo ustrezno izobraženo delovno silo.

Piše: P.T., STA