Barcelona: Tretja svetovna konferenca Unesca o visokem izobraževanju

0
400
(Foto: Twitter)

V Barceloni je potekala tretja svetovna konferenca Unesca o visokem izobraževanju z naslovom »Preoblikovanje vloge in položaja visokega šolstva za trajnostno prihodnost.«

 

Cilj konference Unesco WHEC2022 (vsebina v angleškem jeziku) je opustitev tradicionalnih modelov visokošolskega izobraževanja in spodbujanja novih, inovativnih, ustvarjalnih in vizionarskih zasnov, ki ne le ustrezajo trenutnim svetovnim agendam za trajnostni razvoj, temveč tudi utirajo pot prihodnji učni skupnosti, ki bo odgovarjala vsem in vključevala vse udeležence vseživljenjskega učenja.

Konferenca je združila deležnike, da skupaj opredelijo in pripravijo načrt za novo obdobje visokošolskih sistemov in ustanov. Ta načrt bo upošteval izzive, s katerimi se človeštvo spoprijema zaradi različnih kriz, s poudarkom na svetovni krizi, ki jo je povzročila bolezen COVID-19. Poleg tega je treba predvideti družbeno vlogo visokega šolstva po prihodnjem desetletju in se nanjo pripraviti s pomočjo novih smernic.

Konference se je udeležilo skoraj 2000 udeležencev, okoli 8000 pa jih je dogodek spremljalo preko prenosa na spletnih povezavah. Na konferenci je aktivno sodelovala tudi slovenska delegacija, ki jo sestavljajo rektorica Univerze na Primorskem, direktor NAKVIS, predstavnica Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter predstavnik Študentske organizacije Slovenije. Po konferenci bo Slovenija sodelovala v procesu preoblikovanja še s posvetom na nacionalni ravni.

Vir: gov.si