Boštjan Narat, Janja Vidmar: Marcos Tavares – Legenda

0
578
(Foto: Printscreen)

»Vedno je možno uresničiti sanje. Ni važno, od kod prihajaš. Če trdo delaš, lahko dosežeš vse, kar si želiš,« pravi Marcos Tavares. V najnovejši biografski knjigi, ki je izšla letos pri založbi Pivec in so jo med drugim uvrstili med zgodbe o Mariboru, si lahko preberemo življenjsko pot dečka, ki je bil z žogo tako povezan, da se od nje ni mogel ločiti niti ponoči, napoved knjige z besedami: »Od favele do Lige prvakov« in »Od lakote do diete« pa obetata še bolj vznemirljivo branje na kar 320 straneh.

 

Kot piše v opisu knjige, je življenjska pot kapetana mariborske enajsterice, Legende, Marcosa Tavaresa, posuta s kamni. Vendar se zdi, da so prav te prepreke tisto, kar Tavo žene naprej. Pisci obljubljajo vznemirljivo, zanimivo in navdušujoče branje. Vzponi, padci, upanje, romantična in neomajna ljubezen z ženo Leticio, duhovniški poklic, nepozabna tekma s Celticom, vera, največ nastopov za svoj klub, znoj, najhitrejši gol v zgodovini slovenske lige, trdo delo, mentorstvo za življenje, disciplina, Vijol’čni bojevnik mesta, Nogometna akademija Marcos Tavares, otroci, dobrodelnost in samba – vse to in še mnogo več je zapisanega v knjigi o Marcosu Tavaresu.

Marcos je na ti z marsikom, tudi z Jezusom, Ronaldinhem in Zlatkom Zahovićem, in je nogometaš prisrčnega nasmeha in morilskega instinkta ter človek, ki pozna bitke, tako z nasprotnim moštvom kot z lastnimi napakami, še piše v knjižni napovedi založbe Pivec. Marcos Taveres je tisti Brazilec, ki je v resnici Mariborčan in je topla in lepa oseba, zaradi katere je Ljudski vrt že več kot desetletje še za odtenek bolj ljudski kot bi sicer bil. V mestu, ki mu negotovost ni tuja, je od leta 2008 ena stvar kristalno jasna: vsi vedo, kdo nosi na hrbtu 9:  To je Marcos Tavares, kapetan in legenda. Avtor biografije Marcosa Tavaresa Boštjan Narat je sicer glasbenik, kantavtor in član zasedbe Katalena, publicist, televizijski voditelj, gledališki (so)ustvarjalec.

Pri založbi Pivec je izšlo več njegovih knjig , med drugim tudi zbirka kolumen Podaja v prazno, eseji z naslovom Partija, nominirani za Rožančevo nagrad ter zgoščenki Kekec in Konec sveta pride vedno nenapovedano. Druga avtorica pa je mariborska pisateljica Janja Vidmar, ki je znana predvsem kot avtorica mladinske realistične proze, piše predvsem socialno-psihološke romane, socialno-psihološke povesti, avanturistične realistične povesti, otroško kriminalko in fantastične pripovedi.

Knjigo naročite na POVEZAVI.

L.K.