V Valenciji visoka stopnja dovoljenj za cepljenje otrok

0
408
(Photo: EPA-EFE/Domenech Castello )

Španski dnevnik El País je objavil raziskavo po osnovnih šolah v Valencii: dovoljenja za cepljenje otrok se gibljejo med 50% in 90%.

 

Valencijska avtonomna skupnost, četrto ozemlje z največjo šolsko populacijo v Španiji, od staršev zahteva dovoljenje za cepljenje otrok, starih med 5 in 11 let. Dovoljenja, izdana v skupini osnovnih šol, ki jih je raziskal dnevnik El País, se gibljejo med 50% in 90%. Raziskava kaže tudi obstoj okoliščin, ki obtežujejo postopek, kot so neskladja med ločenimi starši.

V Valencijski skupnosti je 1100 osnovnih šol. Precepljenost mladostnikov (starih od 12 do 19 let) je v Španiji dosegla 85%, povprečje med vsemi starostnimi skupinami dosega 86,9%.

Čeprav imajo podatki, ki jih je El País zbral v ducatu valencijskih šol, omejeno reprezentativno vrednost, kažejo trend možne podpore cepljenju otrok. Direktorji šol z nižjo stopnjo dovoljenj menijo, da se bo stopnja v prihodnjih dneh znatno zvišala, saj je bil postopek zbiranja dovoljenj zelo hiter. Dovoljenje, ki so ga morali starši podpisati, je bil otrokom v šolah dostavljen ta ponedeljek, podpisan pa naj bi bil vrnjen v šolo že v torek. Razlog tako hitrega postopka je, da po nekaterih šolah želijo začeti s cepljenjem že v sredo.

Po izjavi direktorjev šol, je zelo malo staršev prepovedalo cepljenje svojih otrok. Večje število družin še ni dostavilo dovoljenja iz različnih vzrokov. Med njimi je primer ločenih staršev: listino o odobritvi cepljenja morata podpisati oba starša. Drugi primer so otroci, ki ta ponedeljek ali torek niso bili pri pouku in bodo listino oddali v naslednjih dneh. Končno so tudi primeri, ki bi raje počakali na kasnejše cepljenje v zdravstvenih ustanovah.

Direktorica šole, v kateri je cepljenje odobrila le polovica družin, je izjavila: »Menim, da je rezultat posledica naglice. Pooblastilo so starši dobili včeraj popoldne (za ponedeljek) in so ga morali dostaviti danes. Primanjkovalo je časa. Obstajajo pa tudi starši, ki mislijo, da otroci covid prenesejo na nežen način.«

Valencijska vlada je izjavila, da je odločila cepljenje otrok po šolah zaradi logistike in da ne preobremeni zdravstvenih domov. Poleg Valencie so odobrili cepljenje otrok po šolah tudi avtonomne skupnosti Extremadura, La Rioja in Kastilja-Manča.

Piše: Jože Jan

Vir:
El País, Španija