V Šentvidu pri Stični bo danes tradicionalni tabor slovenskih pevskih zborov

0
306
Na enem od preteklih taborov pevskih zborov (Foto: Gašper Stopar)

Po dveh letih premora bo danes v Šentvidu pri Stični znova potekal tabor slovenskih pevskih zborov. Nastopilo bo 80 zborov, ki bodo predstavili slovenske tradicionalne ljudske pesmi, kot so Lipa, Slovenec sem, Triglav moj dom in drugi. Udeležence bo nagovoril predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Po besedah predsednika tabora Mateja Šteha je bilo letos za priprave nekoliko manj časa, zato so se odločili, da bodo v program uvrstili predvsem najbolj priljubljene tradicionalne slovenske ljudske pesmi, ki jih ima v svojem repertoarju večina zborov. S tem so jim olajšali kratke priprave na nastop.

Od 80 ženskih, moških in mešanih zborov, ki bodo nastopili, jih sedem prihaja iz zamejstva. Nastopilo bo tudi pet šolskih zborov, Godba Stična in folklorna skupina Vidovo.

Zbori so v Šentvid pri Stični prispeli že v soboto in se udeležili pripravljalnega seminarja v avli Osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični. Danes sledi glavni program, koncert, ki bo posvečen letos preminulemu Stanetu Pečku, dolgoletnemu scenaristu in programskemu vodji tabora.

Letošnje geslo tabora je Pusti pevcu pesem peti, kar ima po besedah Šteha tudi delno sporočilno noto. “Hočemo opozoriti na to, da upamo, da je epidemije konec in da bomo lahko zopet normalno pripravljali kulturne vsebine,” je dejal.

J.S., STA