ZOTKS je včeraj v Cankarjevem domu podelila priznanja mladim talentom

0
384
Zotkini talenti 2022 (Foto: Iztok Bončina)

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je včeraj popoldne na dogodku Zotkini talenti 2022, ki je potekal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, podelila priznanja mladim, ki so se v letošnjem šolskem letu izkazali na državnih tekmovanjih z različnih področij v organizaciji ZOTKS.

Kot so sporočili z zveze, je bilo na letošnjo slavnostno prireditev Zotkini talenti, ki je potekala prvič po dveh letih, povabljenih več kot 1300 osnovnošolcev in srednješolcev, njihovih staršev, mentorjev in drugih gostov, na njej pa so med drugim razglasili tudi rezultate 56. srečanja mladih raziskovalcev Slovenije 2022, ki je maja potekalo na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Med razglasitvijo nagrajencev in podelitvijo priznanj so za popestritev poskrbeli nadarjeni mladi, ki jih je zveza izbrala na za to namenjenem natečaju.

Svečani dogodek so organiziralo v čast najboljšim mladim talentom, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, z inovativnostjo in ustvarjalnostjo najbolje izkazali v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in na srečanju mladih raziskovalcev. Na vseh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS je v letošnjem šolskem letu sodelovalo skupno več kot 43.000 otrok in mladih, od katerih jih je 16.699 za udeležbo na šolskih ali regijskih tekmovanjih prejelo bronasta priznanja, 1352 srebrna in 708 zlata priznanja.

Najuspešnejših Zotkinih talentov, ki so na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanjih mladih raziskovalcev v v šolskem letu 2021/22 dosegli najboljše rezultate, je bilo skupaj 708, na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma pa se jih je zbralo 171, saj so bili nekateri med njimi dvojni, dva trojna nagrajenca ter celo en nagrajenec, ki je zlata priznanja prejel na štirih področjih. Med najboljšimi je bilo 34 dvojnih Zotkinih talentov, ki so prejeli zlato priznanje na dveh različnih področjih. Trojni nagrajenec je srednješolec Peter Andolšek, ki je dobil zlato priznanje za naravoslovje, logiko in kemijo. Pri naravoslovju in logiki je bil celo prvi. Osnovnošolec Maj Bombek je zmagal v programiranju v Scratchu, zlato priznanje pa je prejel še pri kemiji in konstruktorstvu. Že drugo leto zapored pa smo dobili tudi Zotkinega nagrajenca, ki je zlata priznanja prejel na štirih področjih. In ne boste verjeli, že drugo leto zapored je to Filip Zver. Filip je prejel zlata priznanja iz psihologije, naravoslovja, logike in kemije.

Letošnjo prireditev sta vodila Urban Kuntarič in Eva Stražar, za spremljevalni program med razglasitvijo nagrajencev in podelitvijo priznanj pa so poskrbeli nadarjeni mladi, ki smo jih izbrali na za to organiziranem natečaju. Pred slavnostnim dogodkom je v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma potekala tudi aleja fakultet in organizacij, ki so podporniki zveze. Predstavile so se tehniške, naravoslovne in druge fakultete ter podjetja s projekti, s katerimi so pri nas in po svetu predstavljali ZOTKS.

ZOTKS je nevladna in neprofitna organizacija, ki z otroki in mladimi dela na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad RS za mladino in drugi.

J.S., STA