Carey Wallace: Zgodbe o svetnikih

0
808
Zgodbe o svetnikih (Foto: posnetek zaslona)

Nekoč v Evropi ni bilo drugih bolj opevanih osebnosti od svetnikov in prav zgodbe o svetnikih so bile glavni vir tem za krepostno vzgojo. Svetniki so bili svetel zgled in vzorniki, ki so s svojim življenjem klicali k popolnosti. Njihove življenjske preizkušnje so nekdaj ponujale vrsto možnosti, kako se soočati s svojimi izzivi. Njihova duhovna drža kljub časovni oddaljenosti še vedno ostaja trdna opora vsem, ki o njih berejo in o njih razmišljajo.

 

O svetnikih so bile napisane številne knjige, o njih in njihovih sporočilih so, posebej če so bili za časa življenja vladarji, duhovniki ali misleci, razmišljali številni avtorji. Čeprav so v zadnjem stoletju prevladala drugačna čtiva in so se miselni tokovi v veliki meri preusmerili od božjega k posvetnemu, pa zgodbe o svetnikih še vedno radi prebiramo, še posebej če so napisane s sodobnega vidika. Ena takšnih knjig o svetnikih je tudi knjiga Carey Wallace, ki se ukvarja s področjem umetnosti, vere in pravičnosti, Zgodbe o svetnikih za otroke od 10. leta dalje, ki je letos izšla pri založbi Družina v prevodu Tatjane Šivic in ilustracijami Nicka Thornborrowa. Knjiga vsebuje zgodbe o sedemdesetih najbolj znanih in najpriljubljenejših svetnikih, od sv. Avguština do sv. matere Terezije iz Kalkute. Odkrijte in preberite njihove izredno zanimive zgodbe.

Spoznajte Sv. Ivano Orleansko, ki jo je neomajna vera vodila, da je stopila na čelo vojske, ko je kralju za to zmanjkalo poguma. Ali pa Sv. Frančiška Asiškega, ki je s svojo krotkostjo ukrotil krvoločnega volka, sv. Valentina, škofa v antičnem Rimu, ki je tolikokrat govoril o Kristusovi ljubezni, da njegov god, 14.februar, že vse od srednjega veka povezujejo z dvorjenjem, Sv. Tomaža Akvinskega, velikega učitelja, Sv. Petra Klaverja, ki je skrbel za sto tisoče ljudi, potem ko so jih s suženjskih ladij izkrcali kot ujetnike, ter Sv. Bernardko, ki ji je Marija med prikazanjem naročila, naj odkoplje izvir, iz katerega odslej teče zdravilna voda v Lurdu. Pri vsakem svetniku poleg prepričljivega stiliziranega barvnega portreta najdemo njegov datum rojstva in smrti, kraj delovanja, znamenja, godovni dan in zavetnik koga ali česa je. Kot so še zapisali v opisu knjige, so zgodbe kot celota bogata, navdihujoča in navdušujoča zgodovina vere in poguma. Knjiga avtorice Carey Wallace, ki je odraščala v majhnih mestih v Michiganu, živi in dela pa v Brooklynu, je odlično darilo za obhajilo ali birmo.

Knjigo naročite na POVEZAVI.

L.K.