Argentinski Slovenci so ji pokazali, kaj so to odprtost, vključenost in preseganje delitev

0
341
Tanja Fajon v Argentini (Foto: Twitter)

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je med obiskom v Argentini v Buenos Airesu srečala tudi s Slovenci, živečimi v Argentini. Kot je zapisala, so jo toplo sprejeli, tudi slike dokazujejo prisrčen sprejem tamkajšnjih Slovencev, oblečenih v narodno nošo, kar je prav tako močno sporočilo. 

“Zanimivo, da so ji ravno argentinski Slovenci pokazali, kaj pomenijo odprtost, vključenost in preseganje delitev. Ker je gospa dobila veliko toplejši sprejem, kot si ga njene besede in dejanja do te skupnosti sploh zaslužijo,” je zapisal dr. Federico V. Potočnik.

Tanja Fajon, pa vi veste, zakaj ti ljudje živijo v Argentini, ne pa v Sloveniji? jo je ob delitvi slik vprašal Božo PredaličVečina teh ljudi je potomcev teh, ki so uspeli zbežati pred kruto smrtjo, ki so jim jo namenili tisti, ki se jim vi ponižno klanjate in katerih ponosni nasledniki ste”.

Prav zares so Slovenci v Argentini pokazali Fajonovi, kaj pomeni odprtost in preseganje delitev. To so namreč Slovenci in njihovi potomci, ki so bili po 2. svetovni vojni zaradi protikomunizma s strani nosilcev rdeče zvezde pregnani iz Slovenije in so si svoj drugi dom ustvarili pod ozvezdjem Južnega križa. Večinoma si delijo podobne zgodbe. Maja 1945 so se z družinami umaknili pred partizanskim nasiljem na Koroško. Tisti, ki so imeli srečo in niso bili vrnjeni v Slovenijo, kjer bi jih zadela kalvarija Škofovih zavodov, Teharij, Kočevskega roga ali katero od drugi morišč, so se nato prek begunskih taborišč v Avstriji in Italiji izselili v Argentino.

In ti ljudje, ki so zbežali pred krutimi umori, so Tanjo Fajon, ki se javno klanja tem komunistom, toplo sprejeli. “Sovraži tisti, ki je zaradi svoje zmote nemočen. Če imaš resnico in pravico na svoji strani, si lahko dostojen,” je ob tem dejal Žiga Turk.

Tanja Fajon, Dejan Židan in Marko Koprivc se klanjajo komunističnemu klavcu Borisu Kidriču, ki je po vojni zagrešil številna hudodelstva zoper lastni narod. (Foto: Nova24TV)

Tanja Fajon je tako obisk v Argentini zaključila na srečanju slovenske skupnosti v Slovenskem domu na Pristavi, ki je praznoval 55. obletnico, obenem pa je bil to že 67. slovenski dan v Argentini. S primerom so ji tamkajšnji Slovenci pokazali, kaj pomeni desetletja ohranjati slovensko identiteto, širiti slovensko kulturo in tradicijo. O tem zunanja ministrica ve bore malo. Znano je, da je goreča zagovornica multikuturalizma.

Argentinski rojaki so ji pokazali, da znajo presegati ideološke ali politične razlike, česar pa sama očitno ni zmožna. Zunanja ministrica je obisk Latinske Amerike tako zaključila  v Urugvaju, kjer je posnela fotografijo, kot da je na “počitnicah”. Pozabila pa je očitno v nebo vpijoče zanemarjanje dolžnosti in integritete Republike Slovenije v mednarodnih odnosih. Še zdaj se ni ustrezno odzvala na dejstvo, da je iranski islamistični režim razglasil slovenskega državljana, evropskega poslanca dr. Milana Zvera za terorista.

Ker se vlada Roberta Goloba, predvsem pa zunanje ministrstvo pod vodstvom Tanje Fajon na škandal nista odzvala, je Slovenska demokratska stranka na vlado in MZZ naslovilo poslansko pobudo, v kateri je pozvala k odzivu in pozivu iranskega ambasadorja na zagovor. “Prvič v zgodovini Slovenije se je zgodilo, da je bil slovenski politik – evropski poslanec dr. Milan Zver – s strani druge države označen za terorista, zato dajemo pobudo, da slovenska vlada takoj in odločno odreagira.”  In dali pobudo, da ministrica za zunanje zadeve pokliče na pogovor iranskega veleposlanika v Republiki Sloveniji in podpre slovenskega evroposlanca kot posameznika, ki se zavzema za mir in nima nobenih terorističnih teženj.

Če bi nekdo že pomislil, da bi se lahko Fajonova od obiska argentinskih Slovencev lahko naučila malo več domoljubnosti in preseganje razlik, se je pošteno zmotil. Videti je, da ima prednost počitniško sprehajanje na sicer službeni poti v Južni Ameriki.

Sara Kovač