Potujoča učilnica spet začela po podeželju digitalno opismenjevati starejše

0
228
(Foto: Freepik)

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza je s Simbiozo Mobiln@, ki je prva potujoča učilnica v Sloveniji, včeraj v Medvodah že tretje leto zapored začel po podeželju brezplačno digitalno opismenjevati starejše od 55 let. V novi sezoni bodo do konca novembra obiskali najmanj 100 ruralnih krajev, so zapisali.

 

Digitalna usposabljanja bodo izvajali v sodelovanju z ministrstvom za digitalno preobrazbo v okviru projekta Mobilni heroji 2.

Direktorica Simbioze Ana Pleško je ob začetku nove sezone poudarila, da Simbioza Mobiln@ pomeni pomemben mejnik v njihovih prizadevanjih za digitalno vključenost vseh starejših, so navedli v zavodu. Veselje je po njenih besedah še večje, ker projekt Simbioza Mobiln@ postaja vse bolj prepoznavna in ker so njihova prizadevanja za izboljšanje digitalnih veščin med najbolj ranljivimi skupinami opazili tudi na evropski ravni.

Sodobna informacijsko-komunikacijska tehnologija, ključna za napredek v današnjem svetu, je po njenem prepričanju za starejše velik izziv. Z vsakim dnem se prepad med digitalno pismenimi in nepismenimi povečuje, kar vodi v socialno izključenost in globlje medgeneracijske razlike, je posvarila. Glede na to so še bolj odločeni, da dosežejo čim več starejših po državi in jim omogočijo pridobitev digitalnih veščin.

Projektna ekipa strokovnjakov je samo v okviru projekta Simbioza Mobiln@ doslej uspešno digitalno izobrazila več kot 3200 starejših in izvedla več kot 730 ur delavnic. S svojo potujočo učilnico so se ustavili v več kot 160 krajih in prevozili več kot 30.000 kilometrov.

Trajnostni projekt Simbioza Mobiln@ se je v konkurenci za letošnje evropske nagrade za digitalne veščine uvrstil med pet finalistov v kategoriji Vključenost v digitalni svet. Ocenjevalci so jih kot edine v naši državi prepoznali med drugim zaradi spodbujanja pri izmenjavi izkušenj in idej o tem, kako Evropejce opremiti z digitalnimi veščinami na vseh ravneh.

C. R., STA