Danes je dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev, povabili šole in vrtce

0
721
Čebela, kranjska sivka. (Foto: STA)

Čebelarska zveza Slovenije oz. javna svetovalna služba v čebelarstvu v sodelovanju s čebelarskimi društvi danes pripravlja dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev. Z namenom izobraževanja in informiranja splošne javnosti o pomenu čebel in čebelarstva bo vrata obiskovalcem odprlo več kot 20 čebelarskih društev.

Kot so sporočili iz čebelarske zveze, želijo šolam, vrtcem in drugim interesnim združenjem ter širši javnosti predstaviti čebelarsko dejavnost in opisati postopke pridobivanja medu, saj še vedno veliko ljudi tega ne pozna.

“Obiskovalcem želimo povedati, da so čebelji pridelki popolnoma naravno živilo, saj jim čebelarji v postopkih pridelave ničesar ne dodajamo, niti ne odvzemamo,” so zapisali.

Čebelarji bodo ljudem prav tako predstavili pomen kranjske čebele kot pomembne opraševalke za kmetijstvo in pridobivanje hrane.

Z udeležbo na dnevu odprtih vrat bodo obiskovalci izrazili podporo čebelarjem za prizadevanje ohranitve čebelarstva, naše kranjske čebele in zadostnega opraševanja različnih rastlin, ki so bistvenega pomena za lokalno samooskrbo s prehrano, so še navedli.

Letošnja sezona v čebelarstvu je bila sicer izjemno slaba. Škoda v čebelarstvu je nastala zaradi pozebe, po podatkih Čebelarske zveze Slovenije pa je dodatne težave povzročalo tudi nestanovitno vreme v maju in prvi polovici junija. Zaradi teh dejavnosti je bilo posledično zmanjšano medenje medovitih rastlin.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zato ocenilo, da je pomoč čebelarjem potrebna in nujna. Za nadomestilo škode, ki so jo čebelarji letos utrpeli zaradi pozebe, bo država tako iz proračuna namenila 1,28 milijona evrov.

Piše: J.S., STA