Danes se začenjajo počitnice za šolarje iz osrednje in zahodne Slovenije

0
300
(Foto: smučišče Cerkno)

Na težko pričakovane zimske počitnice se danes odpravljajo še šolarji iz osrednje in zahodne Slovenije, medtem pa so v šolske klopi spet sedli njihovi vrstniki z vzhoda države. Organizatorji so za ta čas pripravili pester nabor aktivnosti, tudi brezplačnih. Mnogi se bodo odpravili tudi na smučišča, vremenska napoved je ugodna.

 

Minuli teden so počitnice uživali šolarji z vzhoda države, za teden dni se na težko pričakovane šolske počitnice odpravlja še druga polovica šolarjev. Tokrat bo na počitnicah 108.961 učenk in učencev ter 42.813 dijakinj in dijakov iz gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela. Ker bo med temi počitnicami državni praznik, Prešernov dan, bodo imeli šolarji s tega območja prost tudi 26. april.

Šolarje in njihove starše že pričakujejo na smučiščih in v zdraviliščih, nekateri pa bodo uživali zimske radosti na morju. V organizaciji Zavoda za letovanje in rekreacijo otrok se bodo otroci lahko odpravili na zimovanje v Piran ali v Umag, zimska smučijada s samostojnim smučanjem pa jih čaka v Zgornjih Gorjah pri Bledu. Društvo prijateljev mladine Škofja Loka pa z osnovno šolo Škofja Loka-Mesto organizira druženje ob raznovrstnih športnih in ustvarjalnih delavnicah. Tudi na Goriškem se bodo šolarji lahko udeležili različnih počitniških ustvarjalnic v organizaciji Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško. Največ počitniških dejavnosti so sicer pripravili v prestolnici.

V Ljubljani med drugim grajske dogodivščine in vstop v svet zmajev

Med počitnicami so ljubljanski javni zavodi pripravili vrsto aktivnosti. Na zabaven način bodo mladi lahko med drugim spoznavali 2000 let staro zgodovino, uživali v pestrih grajskih dogodivščinah, ustvarjali animirani film, v kinu spoznavali skrivnosti ledene dobe ter razmišljali o vplivu človeka na naravo.

Tako bodo učenci prve triade med drugim na Ljubljanskem gradu v družbi grajske podgane Friderika, poimenovanem po samem cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je dal zgraditi Ljubljanski grad, spoznali številne grajske zgodbe, arhitekturo, lutkovne tehnike in srednjeveško kuhinjo, iskali bodo zmajev zaklad ter si ogledali lutkovno predstavo.

Zimske počitniške šole v Pionirskem domu že tradicionalno ponujajo sproščeno druženje in preplet različnih dejavnosti. Šole bodo potekale na Vilharjevi cesti in v Artcentru na Komenskega ulici. Med počitnicami bosta vzporedno potekali še šoli animiranega filma in pisana ustvarjalnica. Cena zimske šole je 110 evrov, brez prehrane pa 82 evrov.

Nekateri otroci pa bodo počitnice lahko preživeli v družbi živali ZOO Ljubljana. V spremstvu vodnikov bodo od blizu spoznavali živali, nekatere celo pobožali in nahranili, veliko pa bo tudi ustvarjanja in igrivega druženja. Vsak dan bo posvečen drugi temi, tako da ne bo nikoli dolgčas, obljubljajo organizatorji.

Prostor bo tudi za športne aktivnosti …

V Športnem centru Baza organizirajo med počitnicami varstvo za otroke med 5. in 10. letom starosti. Otroci bodo v družbi usposobljenih animatorjev spoznavali osnove različnih športov, se sproščali z interaktivnimi igrami in ustvarjali na kreativnih delavnicah. Aktivnosti potekajo v športnih dvoranah znotraj objekta, ob primernem vremenu pa tudi v okolici na zunanjih igriščih in bližnjem Golovcu.

Veliko raznovrstnih dogodkov v času počitnic so pripravile tudi obljubljanske občine. V Kamniku bo na primer posebna atrakcija pokrito drsališče tik ob Termah Snovik, ki bo odprto od 11. do 19. ure. Poleg kopanja in brezplačnega drsanja pripravljajo številne animacijske aktivnosti. Možno bo tudi smučanje in sankanje na Veliki planini, kjer so urejene tudi tekaške proge.

Počitniško varstvo bodo organizirali tudi v družinskem centru Mala ulica v prestolnici, in sicer za šolarje od 1. do 5. razreda, tamkajšnje aktivnosti pa bodo namenjene raziskovanju narave. Otroci se bodo preizkusili tudi v kuhanju oziroma peki.

… ter film in glasbo

Okoljsko bo obarvano tudi sodelovanje med Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Kinodvorom. V kinu 6. in 7. februarja med 9.30 in 14. uro organizirajo ogled filmov Polarni dan in Otroci spreminjajo svet, v muzeju pa pripravljajo tematski delavnici, na katerih bodo otroci skozi igro razmišljali o vplivu človeka na naravo in spremembah v okolju ter spoznavali skrivnostne junake ledene dobe.

Da tistim, ki bodo ostali doma, ne bo dolgčas, pa so poskrbeli na Televiziji Slovenija. Predstavili bodo dve novi seriji: Mladi mojstri financ in Jaz sem Ana, ich bin Peter ter številne animirane uspešnice in filme.

Letošnja zimska avantura z Mladimi zmaji pa bo glasbeno obarvana, saj bodo v sklopu Urbane glasbene šole raziskovali svet didžejanja in glasbene produkcije.

Šolarji bodo v šolske klopi znova sedli v ponedeljek, 13. februarja. Naslednje počitnice jih čakajo v maju.

Z.P. STA