Dogodki ob 70-letnici Cerna in 75-letnici IJS

0
109
(Foto: STA)

Slovenija letos ob 70. obletnici Evropske organizacije za jedrske raziskave Cern izvaja postopke za polnopravno članstvo v organizaciji. Ob tej priložnosti na Institutu Jožef Stefan (IJS) začenjajo s serijo dogodkov, s katerimi bodo obeležili tudi 75-letnico IJS. Danes bo potekalo predavanje strokovnjaka IJS za sodelovanje s Cernom Marka Mikuža.

Današnje predavanje se bo na IJS začelo ob 15. uri, uro kasneje pa bo sledilo tudi odprtje potujoče razstave v Galeriji IJS, ki jo bodo gostili direktno iz Cerna, so sporočili.

Potujoča razstava z naslovom Cern v slikah in nogomet s protoni bo v Galeriji IJS na ogled do 30. maja 2024, med 1. in 2. junijem v desnem atriju ljubljanske mestne hiše. Razstava Cern v slikah prinaša vpogled v raziskave in odkritja, ki jih izvajajo znanstvenice in znanstveniki v Cernu že 70 let. Na ogled bodo fotografije in interaktivni prikazi, ki raziskujejo skrivnosti vesolja, od osnovnih delcev do kompleksnih struktur vesolja.

V petek bo v sklopu dogodkov IJS v Centru ROG predaval direktor za pospeševalnike in tehnologijo v Cernu Mike Lamont. Na predavanju z naslovom Od subatomskega do superjunakov: fizika delcev in priložnosti bo govoril, kako je raziskovanje najmanjših gradnikov vesolja pripeljalo do prelomnih odkritij in tehnološkega napredka.

Udeleženci bodo na dogodku izvedeli tudi o nekaterih pomembnih mejnikov v delovanju Cerna, od rojstva svetovnega spleta do odkritja Higgsovega bozona in spoznali najsodobnejše eksperimente, ki oblikujejo naše razumevanje vesolja, in kako ti vplivajo na širšo družbo.

V sredo, 5. junija, pa bo na IJS na predavanje fizika Johna Ellisa s King’s College London z naslovom Fizika v Cernu: prvih 70 let in naprej.

Znanstvenice in znanstveniki IJS sicer že 50 let tvorno sodelujejo v prizadevanjih Cerna pri odkrivanju, iz česa je sestavljeno vesolje in kako deluje, so zapisali v sporočilu za javnost. Kot poudarjajo, je obletnica Cerna zato hkrati tudi obletnica njihovega delovanja.

Evropski laboratorij za fiziko delcev Cern so ustanovili leta 1954, kmalu po drugi svetovni vojni, da bi podpiral znanstvene raziskave v Evropi in spodbujal miroljubno sodelovanje na področju temeljnih raziskav. Z izgradnjo zmogljivejših pospeševalnikov in detektorjev delcev so raziskovalci prišli do temeljnih odkritij in inovacij, kot je Higgsov bozon, ki ima pomembno vlogo pri našem razumevanju vesolja. Cern je tudi rojstni kraj svetovnega spleta. V njem deluje tudi veliki hadronski trkalnik (LHC), ki je največji in najmočnejši pospeševalnik delcev na svetu.

Organizacijo s sedežem v Ženevi danes sestavlja 23 držav članic in 11 pridruženih držav članic. Združuje skupnost več kot 17.000 ljudi z vsega sveta, ki predstavljajo več kot 110 narodnosti.

C. R., STA