Februarja se bo v osnovne šole začela vpisovati naslednja generacija prvošolčkov

0
632
(Foto: Tamino Petelinšek / STA)

V februarju bodo začeli vpisi v osnovno šolo za naslednje šolsko leto 2022/23.

 

Zakon o osnovni šoli določa, da morajo starši v prvi razred osnovne šole vpisati otroke, ki bodo v koledarskem letu, v katerem bodo začeli obiskovati šolo, dopolnili starost 6 let.

Otroku se sicer lahko začetek šolanja na predlog staršev, zdravstvene službe oziroma na podlagi odločbe o usmeritvi odloži za eno leto, če se ugotovi, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo.

Starši imajo pravico vpisati otroka v javno osnovno šolo ali v zasebno osnovno šolo s koncesijo v šolskem okolišu, v katerem otrok stalno oziroma začasno prebiva, javna osnovna šola oziroma zasebna osnovna šola s koncesijo v tem okolišu, pa je dolžna na željo staršev otroka vpisati. V drugo osnovno šolo lahko starši vpišejo otroka, če ta šola s tem soglaša.

Osnovne šole starše in prvošolce povabijo na vpis. Vpis se lahko izvede v živo, vendar je pri tem potrebno upoštevati higienska priporočila NIJZ za preprečevanje okužbe s povzročiteljem COVID-19. Poleg upoštevanja vseh priporočil je pred vstopom v šolo potrebno preveriti tudi izpolnjevanje pogojev PCT.

Vir: gov.si