Fernando Lanzi, Gioia Lanzi: Svetniki in zavetniki v likovni in ljudski umetnosti

0
479
Svetniki in zavetniki v likovni in ljudski umetnosti (Foto: CM)

Svetniška ikonografija je eden ključnih sklopov bogate krščanske umetnosti. Fernando in Gioia Lanzi, ki se že vse življenje ukvarjata z upodobitvami svetnikov in zavetnikov, v njuni najobsežnejši knjigi, bogati monografiji Svetniki in zavetniki v likovni in ljudski umetnosti, svetnike bralcu približata skozi strnjene in ilustrativne opise njihovega življenja in delovanja ter na podlagi atributov in ikonografskih motivov, ki jih najpogosteje najdemo na njihovih upodobitvah.

 

Ideja svetnikov se ne pojavlja samo v krščanski religiji, a prav krščanske upodobitve svetnikov so v svetovni umetnosti najbolj prepoznavne, z njimi pa je bogato povezana tudi umetnostna zapuščina v Sloveniji, piše v predstavitvi knjige.

Svetniški atributi

Svetnike zaznamuje posebna drža, znamenja in predmeti, ki jih skupaj imenujemo »atributi« in ki jih lahko opazimo ne le v umetniških delih, nastalih za Katoliško cerkev, pač pa tudi v ljudskih stvaritvah in celo v posvetnih delih, kar priča o njihovi vseprisotnosti. V knjigi preberemo tudi, od kod posamezni atributi izvirajo oziroma, kako so se skozi čas oblikovali.

Upodobitev proti fotografiji

V knjigi preberemo tudi razlago, zakaj je fotografija svetnika kot veliko manj celostna upodobitev svetnika lahko celo zavajajoča: fotografija ima namreč le redkokdaj vse značilnosti celostne podobe in simbolike, ki jo prinaša umetniški portret, ki slika svetnika z vsemi njegovimi atributi in značilnostmi.

Mimohod svetnikov

Po uvodnem sestavku, v katerem si lahko preberemo, kaj pomeni svetost, o podobah svetnikov, ki povezujejo tuzemeljsko življenje z Bogom, o distinkciji med pojmoma “sakralno” in “sveto”, o prvih svetnikih in mučencih ter o tem, kako se je čaščenje svetnikov v zgodovini krščanstva sploh začelo. V nadaljevanju oziroma glavnem delu knjige pa so nato kronološko predstavljeni življenjepisi več kot 150 svetnikov, med katerimi najdemo najstarejše, kot so starši blažene Device Marije in njen ženin, Jožef iz Nazareta, Joahima in Ano, Elizabeto in Zaharijo, Janeza Krstnika, apostole in evangeliste, razbojnika Dizmo in Marijo Magdaleno, svetnike iz prvih časov krščanstva, Emo Krško in sv. Frančiška in Klaro iz Assisija, kakor tudi tiste, ki so pomembno zaznamovali 20. stoletje, med njimi prvo temnopolto svetnico Jožefino Bakhito, Leopolda Mandića in nazadnje Mater Terezijo iz Kalkute.

Vodič skozi upodobitve

Knjiga, ki je izšla letos pi Celjski Mohorjevi v prevodu Mateje Gomboc, je obogatena z bogatim slikovnim materialom, ki se razteza na več kot 400 ilustracijah in fotografijah, ki prikazujejo upodobitve izbranih svetnikov z vseh koncev sveta. Knjiga, ki je primerna tako za raziskovalce kot vsakdanjega navdušenca nad svetniki in njihovimi upodobitvami, saj v njej najdemo tudi kakšno takšno dejstvo, ki ga v drugih knjigah ni in tako lahko postane celo naš vodič pri potovanjih in ogledih sakralnih objektov.

C.M., J.S.