Podeljene so bile nagrade za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti

0
462
(Foto: STA/Daniel Novaković)

Slavnostna podelitev nagrad in priznanj Republike Slovenije za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti v letu 2021 je bila 10. decembra, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

 

Odbor za podelitev nagrad in priznanj, ki mu predseduje dr. Janez Plavec, je sklenil, da se na letošnji slavnostni podelitvi podelili 15 nagrad, in sicer:

  • dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo;
  • eno Puhovo nagrado za življenjsko delo,
  • štiri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke,
  • eno Puhovo nagrado za vrhunske dosežke,
  • šest Zoisovih priznanj za pomembne dosežke in
  • eno priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije.

Priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije je prejela dr. Saša Bajt za pomembne dosežke pri promociji in vzpostavitvi razvejanega mednarodnega sodelovanja s Slovenijo pri vrhunskih znanstvenih raziskavah. Zoisovi nagradi za življenjsko delo sta prejeli prof. dr. Anuška Ferligoj in prof. dr. Julijana Kristl, Puhovo nagrado za življenjsko delo pa prof. dr. Borka Jerman Blažič.

 

4 nagrajenke za življenjsko delo.
Ambasadorka znanosti dr. Saša Bajt (z leve proti desni) in nagrajenke za življenjsko delo: dr. Anuška Ferligoj, dr. Borka Jerman Blažič in dr. Julijana Kristl (Foto: STA/Daniel Novaković)
 

Slavnostni govornik na podelitvi nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, nagrajenke in nagrajence pa je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec.

Ministrica prof. dr. Kustec je v nagovoru poudarila, da je sodoben v razvoj usmerjen znanstvenoraziskovalni in inovacijski prostor odprt, utemeljen na enakih priložnostih spodbujanja in podpore vrhunskega znanja. »Usmerjen je k načelom sodelovanja, konkurenčnosti in mednarodne vpetosti.  K  vrednotam in etiki, ki so zgled tako napredne in na vrhunskem znanju utemeljene znanstvenoraziskovalne skupnosti, kot posledično tudi širše družbe, v in za katero ta skupnost deluje.«

Ministrica Simona Kustec na odru v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.
Zbrane v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in pred televizijskimi zasloni je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec. (Foto: STA/Daniel Novaković)