Fran Govekar: Padar Žajbelj, kronika vasi na Ižanskem

0
859
(Foto: C.R.)

Decembra 2021 je izšel do sedaj še neobjavljen roman slovenskega pisatelja dramatika, časnikarja in kulturnega delavca Frana Govekarja, ki ga sicer najbolj poznamo po prvem slovenskem naturalističnem romanu V krvi, napisanem po vzoru Nane Emila Zolaja.

Govekarjev roman, ki ga širša javnost do sedaj ni poznala, nosi naslov Padar Žajbelj, kronika vasi na Ižanskem in ga je ob sofinanciranju Ministrstva za kulturo, Občine Ig in Pošte Slovenije d.o.o.  izdalo Društvo Fran Govekar Ig. Slednje prav letos praznuje 30 let delovanja, pred dvajsetimi leti pa je od pisateljevega vnuka Bogdana Killarja dobilo v posest Govekarjeva pisma, dokumente in drugo gradivo, med katerim je bil tudi rokopis še neobjavljenega romana Padar Žajbelj s podnaslovom Kronika vasi na Ižanskem. Vse od tedaj so si člani društva želeli roman, ki je pred leti sicer izhajal kot podlistek v časopisu Slovenec, izdati in tako predstaviti pisatelja, predvsem pa življenje na Ižanskem pred več kot sto petdeset leti.

Liki v romanu so resnične osebnosti iz Ižanske zgodovine, zato se jih bodo starejši bralci doma z Ižanskega morda celo spomnili iz pripovedovanja svojih staršev. Knjiga je torej zlasti zanimiva za prebivalce Iga, ki bodo lahko preko nje vstopili v življenje svojih prednikov, pa tudi za vse ljubitelje slovenske literature. Tudi mene je nemalo presenetilo, ko sem prebrala, da je padar Žajbelj pravzaprav izviral in mojih domačih krajev: iz Velikega Ubeljskega, kjer še vedno stoji v tudi v romanu omenjena cesarjeva hiša, in iz Hrenovic na Postojnskem, čeprav je v romanu kraj zapisan kot Hrenovec namesto Hrenovice.

Roman Padar Žajbelj je Fran Govekar najverjetneje napisal v svojih zrelih letih, njegov natis pa pomeni obogatitev slovenske literature in je obenem  pomemben prispevek k ohranjanju in promoviranju slovenske kulture.

Roman je uredila Marjeta Žebovec ter napisala tudi spremno besedo, ilustrirala pa ga je slikarka Julijana Peršič, sicer članica likovne skupine Društva Fran Govekar Ig. Slovenski pisatelj Fran Govekar se je rodil 9. decembra 1871 na Igu v učiteljski družini. Na Dunaju je študiral medicino, a študija ni končal ter se leta 1897 vrnil v Ljubljano. Poročil se je z učiteljico Minko Vasič in postal eden glavnih urednikov Slovenskega naroda, urejal pa je tudi revijo Slovan. V slovenski literaturi z že omenjenim romanom V krvi, v katerem so poudarjene zlasti prvine in vpliv dednosti, ki jih človek ne more ubežati, velja za začetnika slovenskega naturalizma. Fran Govekar je umrl 31. marca leta 1949 v Ljubljani.

L.K.

Knjigo lahko naročite preko maila [email protected] oziroma po telefonu 051 374 475