Kako se z otroki pogovarjati o Ukrajini

0
836
(Foto: Pixabay)

Otroci imajo danes več dostopa do novic kot kdaj koli prej. Mnogi so ob branju o invaziji in vojni zelo zaskrbljeni. Ameriški časopis The New York Times je objavil vodnik o načinu odgovarjanja otroških vprašanj, ki ga je sestavila znanstvena novinarka Melinda Wenner Moyer.

 

Vaši otroci so gotovo slišali za rusko invazijo na Ukrajino in so morda zaskrbljeni. Mnogi bodo imeli vprašanja in dvome o tem, kako bo ta vojna vplivala na preostali svet.

»Moj 10-letni sin me je včeraj poklical v službo in vprašal, ali je to začetek tretje svetovne vojne,« je povedala Emily King, otroška psihologinja iz Raieligha v Severni Karolini. Kako bi morala odgovoriti na vprašanja? Če ne vprašajo, bi novice morali omeniti? Tu so predlogi strokovnjakov:

Otroci sprašujejo. A morda ne zato, ker so zaskrbljeni ali prestrašeni. Mnogi otroci postavljajo vprašanja iz radovednosti. Ko vprašajo, jim poskušajte odgovoriti mirno in natančno, ne da bi se prestrašili.

Če se vam zdi, da otroka ne zanima, kaj se dogaja, je tudi to v redu. Priporočljivo je, da starši vprašajo svoje otroke, kaj so slišali o konfliktu, in se prepričajo, koliko jih to skrbi.

Poiščite znake tesnobnih občutkov

Včasih otroci pokažejo, da čutijo tesnobo. Drugič pa skrbijo v tišini. Zato je dobro iskati najbolj subtilne znake, da so zaskrbljeni. Na primer, otroci, ki se spopadajo z anksioznostjo, imajo lahko težave s spanjem, morda zato, ker se zbudijo z mislimi ali slikami, ki so jih videli v novicah.

Tesnobni otroci imajo tudi spremembe v apetitu: jedo manj ali več kot običajno. Lahko so razdražljivi, negotovi ali jih boli trebuh. Če pri otroku opazite znake tesnobe, mu sporočite, da ste na voljo za pogovor.

Ne bombardirajte otroka s strašljivimi novicami ali slikami

Čeprav je razumljivo, da želite biti na tekočem z novicami, ne pozabite, da morda tudi vaš otrok gleda ali posluša. Prav tako ni dobro iskati informacij na spletu, medtem ko ste s svojim otrokom. Opravite svojo raziskavo in delite informacije z otrokom na način, ki ga lahko razume. Vprašajte otroka, katerim virom sledi in katera poročila so mu pomagala bolje razumeti konflikt.

Odkrijte razlog otrokovega strahu

Starši mislijo, da so njihovi otroci zaskrbljeni zaradi istih stvari kot oni, vendar pogosto niso. Lahko imajo drugačen referenčni okvir, perspektivo ali informacije. Na primer, če vaš otrok vpraša »Ali je to tretja svetovna vojna«, je najbolje, da odgovorite z vprašanji, da boste razumeli, kaj v resnici sprašuje. Alternativa je odgovoriti: »Kaj misliš s tem?« ali »Kaj točno te skrbi?«

Bodite pozorni na vprašanja, ki lahko kažejo, da se otroci počutijo negotove ali imajo iracionalen strah.

Pomirite njihove skrbi, vendar jih vzemite resno

Ko ugotovite, kaj resnično moti vašega otroka, obravnavajte njegove skrbi. Ne recite mu, naj se umiri ali da pretirava. Če so vaši otroci zaskrbljeni za družine v Ukrajini, pomislite z njim na vse stvari in načine, s katerimi bi jim lahko pomagali.

Prav tako je v redu, če nimate odgovorov na vsa njihova vprašanja. V redu je, če rečete »ne vem« in da boste poiskali odgovor kasneje. V redu je tudi reči »to je pomembna tema, pogovarjajmo se o tem nocoj, ko ti bom lahko posvetil vso svojo pozornost«.

Ne pozabite, da je najpomembnejše, da se otroci počutijo varne. Naša glavna vloga je, da se otroci počutijo varne in poslušane.

 

Vir: The New York Times, ZDA