Grožnje z nasiljem na šolah je treba obravnavati resno, a diskretno, brez povzročanja panike!

0
427
Ljubečna pri Celju, Osnovna šola. (Foto: Lili Pušnik / STA)

Med šolniki, starši in učenci je završalo po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom. Šole so uvedle različne ukrepe, ministrstvo jim je na pomoč priskočilo z nasveti. Policija je povečala prisotnost okoli šol. Vsi pristojni pa mirijo, da je panika odveč, verjetnost napada pa majhna. Veliko je tudi kritik na račun policije in šolskega ministrstva, ki bi lahko grožnjo obravnavala bolj diskretno, a kljub temu resno, in brez povzročanja panike med starši in učenci. 

 

Po streljanju na eni od finskih osnovnih šol se je na enem od slovenskih javno dostopnih medijev prejšnji teden pojavil komentar z grožnjo o podobnem dogodku v Sloveniji. Na policiji so v ponedeljek poudarili, da je dogodek malo verjeten, hkrati pa so slovenske šole pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja in pozornosti.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je v današnji izjavi za medije izpostavil, da so ministrstvo o potencialni grožnji v ponedeljek obvestili nekateri ravnatelji. Sklicujoč se na policijske ocene, je dejal, da so tveganja pojavov ekstremnega nasilja v slovenskih šolah majhna, vendarle pa je treba vsako grožnjo obravnavati z največjo mero resnosti.

Po pridobitvi celovite informacije policije, so šolam poslali okrožnico z nekaterimi nasveti in nekaj iztočnicami, ki so lahko v pomoč tako pedagogom kot staršem za premostitev nastalega položaja, je na današnji novinarski konferenci dejal minister Felda.

V okrožnici so med drugim svetovali pogovor in spodbujanje otrok k ustvarjanju. Otrokom in mladostnikom pa ne bo pomagalo izogibanje pogovoru o stiski ali nenehno pogovarjanje o stiski, prikrivanje pomembnih in ustreznih informacij ali zatiranje svojih občutkov in reakcij ali pretirano in burno izražanje čustev ter preplavljenost s čustvi, piše v okrožnici.

Mestna občina Ljubljana je okrepila varovanje na osnovnih šolah. Po besedah župana Zorana Jankovića bodo imele vse do petka varnostnika, sredstva za to pa je zagotovila občina.

Vodstvo ene od ljubljanskih osnovnih šol je starše že v ponedeljek zvečer obvestilo, da bo pri vhodu šole varnostnik, je razvidno iz sporočila. S policije so šoli sporočili, da so zaradi grožnje v skladu s kadrovskimi zmogljivostmi povečali število obhodov policistov v okolici objektov šol. Ena od osnovnih šol v osrednjeslovenski regiji pa je v sporočilu staršem, zapisala, da bo v sredo na šoli organiziran poostren nadzor s strani dežurnih učiteljev. Učenci v tej šoli v sredo ne bodo opravljali dežurstva. Šolo in njeno okolico bo nadzorovala tudi policija.

Policisti so staršem svetovali, da v prihodnjih dneh predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo z običajno dnevno rutino. Pri tem pa poudarjajo, da je pomembno, da svoje otroke opazujejo, se z njimi pogovarjajo in jim svetujejo, saj so oni prvi, ki lahko zaznajo spremembe v otrokovem obnašanju ali pa jim bo otrok zaupal svoje stiske. Ob sumu kaznivih ravnanj v šolskem okolju delavce šole, starše in učence prosijo, da se obrnejo na policijo.

Policisti so v teh dneh tudi pogosteje prisotni v okolici šol, so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

Ne glede na to, da po prvem preverjanju niso ugotovili podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, sicer policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in dokazov, ki bi potrdili morebiten obstoj kaznivega dejanja in s ciljem izsleditve avtorja zapisa.

Policija je napetost v javnosti po nepotrebnem stopnjevala!

Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič pa je bila do odziva policije kritična. Prepričana je, da je policija z obveščanjem javnosti situacijo nepotrebno stopnjevala, kar je zelo prestrašilo učence in starše. Odločitev policije, da javnost obvesti o grožnji, za katero niso prepričani, ali je resnična, je označila za nenavadno. Kritična je bila tudi do tega, da so posamezni policisti o domnevni grožnji obveščali posamezne šole.

Zaradi napačnega sporočanja se je situacija nepotrebno stopnjevala, kar je zelo prestrašilo učence. “Otroci so danes v šolo prišli zelo razburjeni in so s sabo prinašali zelo različne zgodbe,” je pojasnila Mihelič, sicer ravnateljica ljubljanske osnovne šole Danile Kumar.

V policiji pa menijo, da je ustrezno, da o tovrstnih dogodkih v smislu preventive in samozaščitnega ravnanja obveščajo določeno javnost. Policijske postaje so zato pozvali, da stopijo v kontakt z osnovnimi šolami na svojih območjih. Potem ko so prejeli več vprašanj, so o dogajanju obvestili tudi medije in širšo javnost ter vzpostavili stik s pristojnim ministrstvom, še navajajo.

K mirnosti je starše učencev pozvala tudi predsednica Zveze aktivov svetov staršev Lara Romih. “Če bodo oni okrog tega resnično reagirali panično, se bo to preneslo na otroke, to ne pomaga nikomur. Naša odgovornost ali pa vsaj soodgovornost pa je, da pogledamo, kaj otroci nosijo v šolo, tudi veliki otroci, ne samo majhni,” je dejala v izjavi za Televizijo Slovenija.

C. R:, STA