Gledališče Celje: Premiera predstave za otroke Tista o bolhah

0
683
Gledališče Celje (Foto: Lili Pušnik / STA)

Tista o bolhah je naslov predstave za otroke avtorice Saše Eržen, ki jo bodo v Gledališču Celje, kot načrtujejo zdaj, krstno uprizorili v soboto. Uprizoritev je del programa lanske sezone in ima dvojno zasedbo, predstavo pa so kot predpremiero že igrali tudi za nekatere šole. Predstava je uvrščena tudi na spletno platformo Zlata paličica.

Tista o bolhah je nagajiva, iskriva in zabavna pripoved o mačji kraljici, ki si noče priznati, da ima težave, in se jih zato loteva popolnoma neuspešno. Zgodba pripoveduje tudi o prijateljstvu in spoštovanju, saj celo ošabna in vzvišena kraljica spozna, da je življenje brez prijateljev čista žalost, in se za svoje nesramno obnašanje pokesa, so pred krstno uprizoritvijo vsebino predstave opisali v Gledališču Celje.

Predstava je namenjena predvsem otrokom, ki obiskujejo nižjo stopnjo osnovne šole, pa tudi vrtčevskim otrokom, je na današnji novinarski konferenci povedala upravnica in umetniška vodja Gledališča Celje Tina Kosi, ki upa, da jim načrte za izvedbo sobotne premiere ne bodo prekrižale kakšne druge okoliščine.

Predstava Tista o bolhah ima dvojno zasedbo. Zasedba v sestavi Lučka Počkaj, Žan Brelih Hatunić in David Čeh ima premiero v soboto, 6. novembra, ob 18. uri. Zasedba Jagoda, Damjan M. Trbovc in Tarek Rashid pa bo imela premiero predvidoma v začetku novega leta. Interni premieri so izvedli že 23. oktobra lani, nato pa še 12. februarja letos, so pa predstavo že igrali tudi za nekatere šole in na festivalu v Velenju.

Avtorici dramatizacije sta Tatjana Doma in Saša Eržen, avtorica besedil songov je Saša Eržen, avtor besedila Mačji rap je Željko Božić, režiserka je Ivana Djilas, dramaturginja pa Tatjana Doma.

Saša Eržen (1973) za otroke in mladino ustvarja že več kot dve desetletji. Napisala je številne zgodbe, besedila in songe za otroške lutkovne predstave, scenarije za otroške in mladinske televizijske oddaje ter nekaj slikanic. Po njenem scenariju bodo posneli otroški celovečerni film Kapa.

Njena slikanica Tista o bolhah, ki je izšla v zbirki Čebelica pri Mladinski knjigi, je bila uvrščena med pet finalistov za najboljšo izvirno slovensko slikanico leta 2011 in je prejela oznako zlata hruška za kakovostno literaturo. Lani je zaživela tudi kot radijska pravljica v oddaji Lahko noč, otroci, so spomnili pri Gledališču Celje.

V Gledališču Celje so danes še poudarili, da je pogoj za ogled vseh njihovih prireditev izpolnjevanje pogoja PCT.

Piše: P.T., STA