Izobraževanje za zaposlene v šolstvu: Internetne prevare in neresnice

0
554
(Foto: MIZŠ)

Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si je skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pripravila spletni pogovorni dogodek na temo spletnih prevar in spletnih dezinformacij, ki so jim izpostavljeni učitelji in šolski delavci.

 

Dogodek je bil organiziran v okviru aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta, ki bo letos 8. 2. 2022. Uvodoma je udeležence in sodelujoče strokovnjake pozdravila ministrica prof. dr. Simona Kustec in poudarila pomembnost ozaveščanja deležnikov na polju vzgoje in izobraževanja glede varne in odgovorne rabe interneta.

Ministrica Kustec je poudarila, da ima uporaba spleta v izobraževalne namene v današnjem času ogromen potencial. To se je izkazalo tudi v minulih dveh letih in omogočilo, da je prenos znanja v zahtevnih razmerah ostal neprekinjen.

Ena od pomembnih tematik v polju varnosti je tudi varnost na spletu, zato moramo kot družba izzive varnosti na spletu naslavljati in se o njih izobraževati. Tudi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo v minulem letu temu področju namenili posebno pozornost z ustanovitvijo Službe za digitalizacijo izobraževanja. Nova služba je zadolžena za celovito digitalizacijo izobraževanja in izvajanje slovenskega Akcijskega načrta za digitalno izobraževanje 2027, ki je v zaključni fazi priprave. »Ena izmed prioritet akcijskega načrta pa je tudi Kibernetska varnost, zato smo na ministrstvu letošnji dogodek in projekt varne rabe interneta še posebej podprli«, je dejala ministrica Kustec.

Sodelujoči strokovnjaki so spregovorili o najpogostejših prevarah, s katerimi se srečujejo učitelji in drugi šolski delavci, ter o prepoznavanju spletnih dezinformacij na spletu in kredibilnih virov. Posnetek predavanja si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Vir: gov.si