Janez Hladnik: Izobraževanje je nujno potrebno

0
678
Monsinjor Janez Hladnik (Foto: arhiv Demokracije)

Zgodovina šole Fatima, kakor jo domačini poznajo, se začne v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je župnik Janez Hladnik, po rodu Slovenec in tudi takratni predstavnik slovenske skupnosti v Argentini, opazil potrebo po izobraževanju v revni argentinski skupnosti.

 

Župnik ni delal izključno med Slovenci, temveč je v glavnem delal v revnem okolju kot misijonar. Argentinski narod je bil takrat zelo potreben ker izven mestnega okolja se je takoj prepoznala revščina, tam je živelo pošteno delavsko ljudstvo, razmere bivanja so pa bile zelo težke.

Pompeo sestavlja južni predel obmestne četrti, že od nekdaj je veljal za revno središče, težkega okolja revnega sloja kjer je bilo in se še danes vidi veliko ogroženega prebivalstva. Župnik je opažal veliko potrebo  pri šolanju kot prvo, za krepitev človeške rasti.

Monsinjor Janez Hladnik, izjemno misijonarski slovenski duhovnik, je dal pobudo za postavitev kapele, ki je danes župnija svetega Jožefa Pompea. Pripeljal je idejo o ustanovitvi skupnosti sester, pri čemer ga je podprla sestra Odilija Založnik. Zanje je zgradil hišo. Vzgojne sestre frančiškanke so v San José prispele 24. maja 1956.

Župnik je torej pozval sestre frančiškanke vzgojiteljice, naj v župniji San José v soseski Pompeo zgradijo šolo za otroke te skupnosti. Sestra Marija Odilija Založnik, slovenske narodnosti, pripadnica Inštituta posvečenega življenja Frančiškank Kristusa Kralja, učiteljica z globoko poklicanostjo, je skupaj z Janezom Hladnikom marca 1957 odprla župnijsko osnovno šolo Naša Gospa iz Fatime. Prevzela je vodenje šole in hkrati mesto učiteljice razrednega pouka na šoli.

Šola je bila ustanovljena leta 1956 kot vrtec. Sestre so se naselile pred župniščem z jasnim ciljem ustanoviti šolo, ki je bila v svojih začetkih župnijska.

Glede na uspeh vpisa v kongregacijo tistega leta, katere vrhovna sestra je bila sestra Odilija, so spodbudili ustanovitev osnovne šole. Prva učiteljica leta 1957 je bila sestra Odilia, ki je postala tudi ravnateljica.

Deset let po ustanovitvi osnovne šole in ob upoštevanju prošnje  sosedov zaradi pomanjkanja srednjih šol na tem okraju, se je kongregacija odločila ustanoviti srednjo šolo, da bi dekleta lahko nadaljevala šolanje v isti ustanovi.

Tako se je leta 1966 začela nova stopnja, ki ni bila več odvisna od župnije, ampak od občestva.

Marca 2017 se je lastništvo šole spremenilo in šola je postala del škofije Avellaneda-Lanús. Škofija obsega 98 km², v njej pa živi približno 806.000 prebivalcev. Ima 50 župnij, 58 škofijskih duhovnikov, 23 redovnih duhovnikov, 99 redovnic, 19 večjih semeniščnikov in 29 stalnih diakonov.

Piše: Damian Ahlin

VIR: isfalanus.edu.ar