Katere so najboljše univerze na svetu? – Univerza v Ljubljani je na 412. mestu

0
1501
Univerza v Ljubljani. (Foto: Nebojša Tejić / STA)

Spletni portal »U.S. News & World Report« je že osmič objavil seznam najboljših univerz na svetu. Za leto 2021 je publikacija upoštevala 1.750 ustanov iz 90 držav. Univerza v Ljubljani je uvrščena na 412. mestu, Univerza v Mariboru pa na 1001. mestu.

 

U.S. News & World Report je univerze razporedila glede njihovega raziskovalnega ugleda, številu objavljenih knjig in publikacij v znanstvenih revijah, številu najbolj citiranih publikacij, kakovosti mednarodnega sodelovanja in številu člankov, ki so med  1% najbolj citiranih na svojem področju.

Na podlagi teh meril je seznam desetih najboljših univerz na svetu sledeči:

10 Univerza Johns Hopkins (Baltimore, ZDA)

Zaradi raziskovalnega prispevka med izbruhom pandemije koronavirusa je ta univerza pridobila visoka priznanja. Od vseh akademskih ponudb so medicinska področja najbolje ocenjena. Je druga najvišje uvrščena univerza na svetu za kirurgijo, onkologijo, nalezljive bolezni in klinično medicino.

9 California Institute of Technology (California, ZDA)

Tradicionalni Kalifornijski inštitut za tehnologijo se uvršča med najboljše univerze na področju vesoljske znanosti.

8 Univerza v Cambridgeu (Anglija, Združeno kraljestvo)

Druga najstarejša univerza v Združenem kraljestvu (ustanovljena leta 1209) je bila izbrana kot druga najbolje uvrščena univerza v Evropi. Na področju umetnosti in humanistične vede se je uvrstila na tretje mesto na svetu.

7 Univerza v Washingtonu (ZDA)

Glavna univerza v zvezni državi Seattle, ZDA, ima več kot 280 specializiranih raziskovalnih centrov in več kot 370 podiplomskih programov. Najbolj je ocenjena na področju klinične medicine, imunologije, družboslovja, molekularne biologije in genetike.

6 Univerza Columbia (New York, ZDA)

Peta najstarejša univerza Združenih držav, je ena najboljših na svetu v umetniških in humanističnih vedah. Najbolje ocenjena področja te univerze so psihiatrija, psihologija in kardiologija. 86% njenih podiplomskih študentov je tujcev.

5 Univerza v Oxfordu

Edina evropska univerza med prvimi petimi, ima obsežno zgodovino, saj sega tako rekoč v 10. stoletje. Je najboljša univerza na svetu na področju umetnosti in humanistike.

4 Kalifornijska univerza (Berkeley, California, ZDA)

Je »alma mater« znanstvenikov, ki so odkrili 6 kemičnih in umetnih elementov v periodnem sistemu (kalifornij, siborgij, berkelij, einsteinij, fermij in lavrencij). Letos je na področju kemije na drugem mestu vseh svetovnih univerz.

3 Univerza Stanford (Stanford, California, ZDA)

Ustanovljena leta 1885, se odlikuje po svojem vodilnem položaju na področjih biologije, klinične medicine, računalništva, matematike, ekonomije, poslovanja, optike, fizike in nuklearne medicine. Na Univerzi Stanford sta študirala Larry Page in Sergej Brin, ustvarjalca Googla.

2 MIT ( Cambridge, Massachusetts, ZDA)

Massachusetts Institute of Technology je svetovno znana po svojih obsežnih prispevkih na področju tehnologije in fizike.

1 Univerza Harvard (Cambridge, Massachusetts, ZDA)

Ustanovljena leta 1636 je najstarejša univerza v Združenih državah. Na njej je študiralo več kot 160 Nobelovih nagrajencev in 8 ameriških predsednikov. Je vodilna univerza na področjih biologije, biokemije, kardiologije, celične biologije, ekonomije, imunologije, onkologije, optike, psihiatrije, vesoljske znanosti in družboslovja.

Piše: Jože Jan

Vir: El Tiempo, Kolumbija