Italija: Tečaji slovenščine so v Vidmu izrednega pomena, saj tu živi veliko Slovencev

0
587
V parku v Vidmu so odkrili spomenik slovenskemu duhovniku Evgeniju Blanchiniju. (Foto: USZS)

Beneški Slovenci so v Vidmu dobili pomembno priznanje; mesto je v soboto odprlo nov park, ki so ga poimenovali po beneško-slovenskem duhovniku don Evgeniju Blanchiniju. Slovesnosti se je udeležil tudi državni sekretar Dejan Valentinčič, so sporočili iz urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Don Evgenij Blanchini (1863 – 1921) je bil beneško-slovenski duhovnik, ki je večji del življenja preživel v Vidmu. Deloval je v tamkajšnji sirotišnici in ustanovil dekliško višjo srednjo šolo, bil župnik fare sv. Jurija, veliko truda pa posvečal tudi socialnemu, kulturnemu in šolskemu področju. Poleg tega je ustanovil tudi prvo hranilnico v Vidmu, pisal nasvete za napredno kmetovanje, pomagal pri samoorganizaciji delavcev, napisal tri publikacije o izseljevanju in redno obiskoval beneške izseljence po Evropi. Nikoli ni pozabil na Nadiško dolino in tam živeče Slovence ter si prizadeval za njihovo dobrobit.

Pobudnik poimenovanja parka po Blanchiniju je bil občinski svetnik v Vidmu Giovanni Marsico, ki je slovenskih korenin in si zelo prizadeva, da bi mesto priznalo prisotnost številnih Slovencev. Tablo z Blanchinijevim imenom sta slovesno odkrila Valentinčič in videmski župan Pietro Fontanini, prisotni pa so bili tudi župan Špetra Mariano Zufferli, podžupanja Podbonesca Alessandra De Santis, podžupan Dreke Miha Coren ter številni drugi. Valentinčič je v svojem nagovoru ocenil, da je poimenovanje parka po Blanchiniju pomembno simbolno priznanje občine Videm, saj je bilo to mesto vedno središče Slovencev iz Nadiških dolin, Terskih dolin, Rezije in Kanalske doline, torej iz celotne Videmske pokrajine.

“Verjetno danes v Vidmu živi več Slovencev, kot v vseh teh dolinah skupaj. Zato to ni obeležje le don Blanchiniju, ampak vsem teh rojakom, med katerimi se številni še vedno zavedajo svojih slovenskih korenin. Zato so zelo pomembni tečaji slovenščine, ki jih v zadnjih letih v Vidmu tako za otroke, kot za odrasle organizirata Združenje don Evgenij Blanchini in Skupina Svetega Hieronima,” je poudaril dr. Dejan Valentinčič, kot so sporočili iz Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.