Slovenci v Kanadi: Pritegniti je treba mlade in vzpostaviti lektorat slovenskega jezika

0
670
(Foto: USZS)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v soboto začela obisk pri Slovencih v Kanadi. Obisk je začela v Torontu, kjer se je srečala s Slovenci, ki živijo v provinci Ontario, kjer živi največja slovenska skupnost.

 

Najprej je obiskala enega najstarejših slovenskih klubov na območju Toronta, društvo Večerni Zvon, katerega večina članov prihaja iz Prekmurja. Sledilo je srečanje z Vseslovenskim kulturnim odborom (VSKO), ki koordinira več kot 30 slovenskih društev v Ontariu in se veliko ukvarjajo z vprašanjem, kako pritegniti mlade. Med njihovimi prioritetami je vzpostavitev lektorata slovenskega jezika na tamkajšnji univerzi. Ministrica je v spremstvu veleposlanika v Kanadi Andreja Rodeta obiskala tudi domu za ostarele Lipa, ki deluje znotraj slovenske skupnosti v Južnem Ontariu in v katerem je več kot tri četrtine vseh stanovalcev slovenskega rodu.

Slovenska šola

Naslednjega dne se je dr. Jaklitscheva v župniji Brezmedežne srečala s predstavniki Slovenske šole, ki deluje že okoli 60 let. V okviru pouka, ki poteka ob sobotah, se nadobudni učenci seznanijo s slovnico, zgodovino ter zemljepisom, s slovensko kulturo se spoznavajo tudi skozi glasbo. Skozi leto pripravljajo številne prireditve. Šolanje, ki traja osem oziroma devet let, pa se zaključi z obiskom Slovenije, kar je odlična spodbuda in motivacija za mlade nadobudne učence. Kot so povedali, šola zaradi covida še vedno poteka prek spleta in želijo si, da bi s septembrom ponovno zasedli šolske klopi.

Slovenska šola v župniji Brezmadežne (Foto: USZS)

Zatem se je v župniji Brezmadežne s čudodelno svetinjo sestala še z župnikom Valentinom Batičem in duhovnim pomočnikom Leopoldom Valantom, ki skrbita za duhovno oskrbo Slovencev na širšem območju, tudi na zahodu države. Sledila je prireditev in druženje z rojaki, ki se jim je ministrica  zahvalila za srčno predanost slovenski kulturi in jeziku ter skrbi za ohranjaje močne vezi z matično domovino. Podelila je tudi priznanja društvom in organizacijam. Kanadskim Slovencem se je Jaklitscheva zahvalila tudi za njihovo pomembno podporo ob osamosvajanju Slovenije.

J.S.,STA