»Imaš prijatelje«: program šole v Birminghamu, ki olajša begunske travme

0
615
(Foto: Youtube printscreen)

Pionirski program je namenjen na novo prišlim begunskim otrokom, ki potrebujejo dodatno podporo pri uvajanju v šolsko življenje v Združenem kraljestvu.

 

Mnogi begunski otroci ne govorijo, ko prispejo v učilnico Gemme Patel na akademiji v Birminghamu. »Ko učenci prvič pridejo k nam, pogosto ne govorijo,« je dejala med odmorom Gemme. »Ne zato, ker ne znajo, ampak zato, ker se ne počutijo zmožne.«

Gemme je pomočnica vodje Core Hello, pionirskega programa, ki ga je ustanovila organizacija Core Education Trust septembra 2021 za novodošle begunske in migrantske otroke.

12 tednov otroke učijo osnovnih jezikovnih veščin, jih vodijo na izlete v središče mesta, da bi jim pomagali pri kulturni aklimatizaciji, in jim nudijo podporo za morebitne travme, ki so jih doživeli.

Program Core Hello je sprejel številne otroke iz Afganistana in je odprt tudi za sprejem ukrajinskih beguncev.

»Sama preselitev je zelo travmatična za otroke, kaj šele, če prihajajo iz države, ki doživlja vojno,« je izjavila Rekha Shell-Macleod, vodja programa na mestni akademiji. »Toda pri Core Hello smo dokazali, da otroci lahko v kratkem času dosežejo napredek« in dodala, da so se do sedaj s pomočjo programa Core Hello učenci hitro vključili v normalno  šolsko življenje.

»Prvi dan združimo 20 otrok s tremi učitelji in izvedemo dejavnost, kjer otroke povprašamo o njih samih ter jih vprašamo, kdo so njihovi prijatelji. Pogosto ne morejo imenovati nikogar,« je razložila Gemme Patel. »Potem jim rečemo, da imajo 19 prijateljev v učilnici. In res je lepo, da se tega zavedajo.«

Ker se število migrantov in beguncev, ki prihajajo v Birmingham, povečuje, Core Hello upa, da bo dokazal, kako program lahko pomaga tem otrokom.

»V šoli v Afganistanu sem imel prijatelje in bil kapetan ekipe za kriket,« je povedal Salman, 9-letnik, ki je začel obiskovati mestno akademijo s svojim mlajšim bratom Noamanom, potem ko je družina lansko poletje pobegnila pred Talibani. »V Veliko Britanijo smo prišli z letalom in njaprej smo živeli v hotelu v Londonu, kjer je bila velika gneča. Tu sem se začel šolati in živimo varno.« V spisu šolske naloge je Salman zapisal, da je »Birmingham veliko varnejši od Afganistana«.

Jamie Barton, ravnatelj akademije Jewellery Quarter, je dejal: »Naša dolžnost je podpreti otroke, ki so pobegnili pred preganjanjem.«

Jože Jan

Vir: The Guardian, Združeno kraljestvo