Knjiga za staro in mlado: Kako je nastala koroška slovenska pesem?

0
334
(Foto: Mohorjeva Celovec)

Pesem Nmav čriez izaro je ena od najbolj znanih slovenskih ponarodelih pesmi v rožanskem narečju in velja za tajno himno koroških Slovencev. Za končno besedilo in napev je zaslužen nekdanji šenjakobski župnik Franc Treiber. Pesem opeva izgubljeni dom in spričo vsebine in presunljive melodije jo pojejo številni slovenski zbori, vse bolj tudi nemški na Koroškem.

 

O tej pesmi in njenem nastanku je v Mohorjevi založbi izšla slovensko-nemška otroška knjiga z naslovom Nmav čriez izaro / A bissl übern See in s podnaslovom Otroška zgodba o nastanku koroške slovenske pesmi / Eine Kindergeschichte über ein slowenisches Lied aus Kärnten. Je plod sodelovanja dveh Korošcev, znanega avtorja otroških knjig Nika Kuppra in ilustratorja Davida Kassla. Niko Kupper je z veliko domišljije napisal zgodbo, ki jo je vsadil v zgodovino Roža, David Kassl pa je s svojimi iskrivimi ilustracijami vdahnil zgodbi še posebno živost.

Knjigo je v nemščino prevedel Adrian Kert.

Znani skladatelj in zborovodja Edi Oraže je knjigi dodal priredbe pesmi za otroški in mladinski zbor. S QR-kodo v knjigi pa lahko prisluhnete tudi posnetku pesmi v izvedbi štirih mladih Rožank.