Knjige: Poučno in pravljično branje

0
304
(Foto: Pixabay)

Pri Slovenski matici so skupaj z založbo Annales ZRS Koper in v soizdajateljstvu s Slovenskim raziskovalnim inštitutom izdali monografijo Milana Bufona Ethnos in topos, pri Sanjah pa roman Amelie Nothomb z naslovom Smrdokavra. 

Ethnos in topos – Monografija o slovenskem prebivalstvu na Tržaškem

Delo Milana Bufona, ki velja za enega najbolj citiranih slovenskih družbenih geografov v mednarodnem prostoru, je plod njegove večletne znanstvene raziskave, ki obravnava spreminjanje etnične in socialne strukture zgodovinsko slovenskih krajev na Tržaškem ozemlju. Monografija Ethnos in topos prikazuje, kako se je s Slovenci tradicionalno poseljeno območje spreminjalo od leta 1910 do leta 2015 in kakšna je bila oziroma je narodnostna in družbeno-ekonomska podoba tega prostora v treh ključnih fazah: ruralnem izhodiščnem obdobju, obdobju industrializacije (okrog leta 1965) in sodobnem, postindustrijskem času. Monografija vsebuje kritično analizo avstrijskih popisnih rezultatov za leto 1910 in predstavlja lokalno narodnostno in družbeno-ekonomsko strukturo Slovencev na Tržaškem med letoma 1965 in 2015. Avtorjevo terensko delo je omogočilo pridobitev izvirnih podatkov o razvoju narodnostne strukture v tem robnem delu slovenskega etničnega ozemlja, ki odpirajo povsem nove poglede in spoznanja glede Slovencev na Tržaškem.

Smrdokavra – pravljični roman za odrasle

Protagonista romana sta Božidar, ki je grd, a nadvse zvedav in pameten fant, in Trandavilja, ki je njegov popolni negativ: deklica nadzemske lepote, a tako zamaknjena in umaknjena v svoj svet, da jo imajo ljudje za neumno kot noč. On – ornitolog, ona – manekenka. “Čas teče, kdo bi uganil, da se bo Božidar s svojo fizionomijo razvil v nonšalantnega donjuanovskega zapeljivca na najvišji ravni, medtem ko se plašni krasotici Trandavilji ne približa nihče. Kdaj, kje in kako se bosta srečala? Ker našla se gotovo bosta, saj smo vendar v pravljici…,” so vsebino povzeli pri založbi. Hibridno delo, nekakšen pravljični roman za odrasle je v prvi vrsti ljubezenska zgodba, ki se izogne cinizmu, da bi povzdignila včasih težko razločljivo lepoto, še piše v opisu knjige. Roman je prevedla Daša Helena Kobe.

Amelie Nothomb, ena najbolj branih in prevajanih evropskih pisateljic, velja za precej samosvojo, ekstravagantno in senzibilno osebnost. Rojena je bila leta 1967 v mestu Kobe na Japonskem kot hči diplomata. Odkar je leta 1992 objavila prvenec, vsako leto ob začetku šole objavi roman, Smrdokavra je njen 25. po vrsti. Njene romane bi lahko razdelili na dva dela: avtobiografske in romane, ki vsebujejo prvine fantastike in magičnosti. Za svoje delo je prejela več nagrad, med njimi Grand Prix Jean – Giono za celoten opus. Po njej so poimenovani tudi nasadi vrtnic, asteroid, ima tudi svojo poštno znamko.

J.S., STA