Na Bledu potekajo tradicionalni srednjeveški dnevi, v Škofji Loki pa Historial

0
533
Srednjeveški dnevi na Bledu (Foto: FB Bled Castle)

Na Blejskem gradu ta teden potekajo tradicionalni, že 14. Srednjeveški dnevi, ki obiskovalce vabijo s prizori nekdanjega življenja na gradu, od viteških dvobojev do grajskih plesov. Kakšno je bilo srednjeveško dogajanje v mestih, pa bodo obiskovalci lahko spoznali v soboto v Škofji Loki na prav tako tradicionalnem Historialu.

“Na Blejskem gradu, kjer gospodari grof Lambergar, je vedno živahno, grof je družaben in odličen gostitelj. V goste rad vabi plemiče in viteze s spremstvom od blizu in daleč. Grad je takrat prizorišče imenitnih sprejemov prelestnih gospodičen in pogumnih vitezov, njihovih lahkotnih plesov in prikazov mečevanja, ne manjkajo pa niti zabavni dvorni norčki,” so zapisali na Zavodu za kulturo Bled.

Letošnje srednjeveške dneve so raztegnili na ves teden. Dogajanje se je začelo v torek, vrhunec pa bo v soboto in nedeljo, ko v goste med drugim prihajata italijanska in madžarska srednjeveška skupina. Danes v Lambergerjevem taboru poteka lokostrelski dan. Obiskovalci se lahko spoznajo z uporabo srednjeveškega loka in samostrela, se pridružijo lokostrelski šoli ter preizkusijo s streljanjem v tarčo.

V petek bo viteški dan, namenjen spoznavanju srednjeveškega orožja, zaščitne opreme in kodeksa obnašanja vitezov. Obiskovalci se bodo lahko pridružili šoli mečevanja in si ogledali dvoboje z različnimi srednjeveškimi orožji. V soboto pa bodo v Lambergerjevem taboru tudi lokostrelski turnir in plesne delavnice.

Na samem gradu bo med vikendom potekala tržnica z različnimi dejavnostmi, od tiskarne in kaligrafije do izdelave cekarjev iz slame, zeliščarstva in vinske kleti. Vse festivalske dneve na gradu potekajo tudi nastopi domače srednjeveške skupine viteza Gašperja Lambergerja in povabljenih skupin od drugod.

Med nastopajočimi sta že bili srednjeveški skupini iz Škofje Loke in Ptuja. Danes se bo predstavila skupina iz Žužemberka, v petek pa iz Celja. V soboto in nedeljo bodo nastopili vitezi sv. Jurija iz Višegrada na Madžarskem ter metalci zastav in bobnarji skupine iz italijanskega mesta Montecassiano.

Konec tedna se bo v srednji vek vrnila tudi Škofja Loka. Po dveh letih premora zaradi epidemije se namreč vrača tradicionalni Historial, tokrat s prenovljeno podobo, vsebino in tudi terminom, je na sredini novinarski konferenci v Škofji Loki povedala vodja turizma pri Razvojni agenciji Sora Andreja Križnar.

Uvod v Historial bo petkov večerni dogodek na Loškem gradu, kjer bosta potekali predavanji o pekovski in pivovarski dediščini na Loškem. Glavnina Historiala pa bo tokrat strnjena na sobotni popoldan. Obiskovalci bodo spoznali starodaven sejemski utrip in cehovsko dediščino Škofje Loke, v živo spremljali izdelavo najrazličnejših izdelkov, poslušali glasbo različnih, tudi historičnih zvrsti, plesali, okušali loško kulinariko in sodelovali v raznih družabnih igrah.

Posebna pozornost bo letos namenjena pekarstvu in pivovarstvu, s prikazi peke različnih vrst kruha in starega načina destilacije piva. Poseben del bo namenjen tudi klobučarstvu in tekstilijam. Dogajanje pa bo razporejeno po celotnem starem mestnem jedru in se bo zaključilo z večernim koncertom skupine Čompe.

Historial napoveduje začetek bogatega poletnega dogajanja v Škofji Loki, ki bo po dveh letih znova pisano, kot je bilo pred epidemijo. “Junij nam bo ponudil številne priložnosti za druženje, za kulturna in za športna doživetja. Številni dogodki bodo popestrili ulice in trge,” je poudaril škofjeloški župan Tine Radinja.