100 dni vojne v Ukrajini: Slovenska karitas pravi, da so potrebe po humanitarni pomoči vedno večje

0
441
(Foto: N.T., STA)

Potrebe po humanitarni pomoči Ukrajini so vedno večje, je na včerajšnji novinarski konferenci o pomoči Slovenske karitas v Ukrajini v Galeriji Družina opozorila Mira Milavec, sodelavka Caritas SPES Ukrajina. Ljudje po oceni zbranih trenutno najbolj potrebujejo psihološko pomoč in pomoč pri logistiki.

“Solidarnost je v Ukrajini dobila nov obraz,” je povedala Mira Milavec, ki neposredno deluje v begunskih centrih v Ukrajini. Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, pa je poudaril, da se solidarnost uveljavlja tudi v Sloveniji.

V največji humanitarni akciji za tujino v zgodovini države je Slovenija preko Slovenske karitas do danes zbrala več kot tri milijone evrov pomoči za Ukrajino. Tja je iz Slovenije do sedaj prispelo 20 humanitarnih pošiljk oziroma 283 ton materialne pomoči.

Slovenska karitas je poskrbela tudi za prevoz pomoči do krajev Mukačevo in Lvov, Karitas SPES pa je poskrbel za logistiko do več ogroženih mest. Vsi govorci so opozorili, da je do številnih ogroženih območij še vedno zelo težko priti.

Poleg številnih posameznikov, ustanov, društev in šol je pomoč doniralo tudi več kot 350 slovenskih podjetij, ministrstvo za zunanje zadeve pa je preko Caritas Internationalis prispevalo 200.000 evrov.

Slovenska karitas je bila vesela humanitarne pobude in sodelovanja s SBC – Klubom slovenskih podjetnikov, ki je preko svoje dobrodelne organizacije Rdeča žoga zbral 101.000 evrov za nakup najnujnejših potrebščin za ukrajinske otroke. “V klubu nismo le podjetniki – v prvi fazi smo ljudje – starši, sestre, žene, otroci,” je dejala Katarina Ložar, članica SBC.

“Še posebej pomembno se nam zdi, da bomo pomoč nudili v trenutku, ko je vojna po večini zapustila naslovnice slovenskih, pa tudi svetovnih medijev, trpljenje številnih v Ukrajini pa se nadaljuje,” je še dodala.

Vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jana Lampe je med podjetji izpostavila predvsem novomeško Krko, ki je donirala zdravila v vrednosti 200.000 evrov. Zdravila so prejele različne bolnišnic po državi.

Slovenska karitas izvaja tudi dva projekta pomoči beguncem iz Ukrajine v Moldaviji in na Poljskem, vsakega v vrednosti 40.000 evrov. Dodatno pa je Karitas SPES nakazala tudi finančna sredstva za neposredno pomoč 330 revnim družinam iz mest, kjer je dobrine še mogoče kupiti v trgovinah.

V Ukrajini je trenutno notranje razseljenih več kot osem milijonov ljudi, državo pa je do danes zapustilo že okoli šest milijonov ljudi. Karitas SPES se trudi odgovoriti na potrebe 120.000 ljudi, z namestitvijo na varnejšem zahodu države, psihosocialno pomočjo in osnovnimi potrebščinami. Začenjajo tudi z obnovo porušenih domov, so še navedli.

J.S., STA