Novi minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič se bo najprej pogovarjal s SVIZom

0
664
Igor Papič (Foto: D.N., STA)

Minister za izobraževanje, znanost in šport v novi vladi po novem Igor Papič. Papič bo sicer kasneje najverjetneje postal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Stranke koalicije napovedujejo spremembe zakona o vladi, po katerem bi se aktualno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport razdelilo na dva resorja. Drugo ministrstvo se bo imenovalo ministrstvo za vzgojo in šolstvo.

 

Še v predstavitvi svoje kandidature članom pristojnega parlamentarnega odbora je Papič  napovedal oblikovanje bele knjige – strateškega dokumenta o delovanju izobraževalnega sistema – tudi v univerzitetnem izobraževanju, s smernicami za naslednje desetletno obdobje.

Napovedal je tudi spremembe pri sistemu nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) v osnovnih šolah. Po njegovih besedah bi se, podobno kot se v srednji šoli rezultati mature, tudi rezultati NPZ deloma upoštevali kot kriterij za sprejem v srednješolske oz. gimnazijske programe. Prepričan je, da se mora izobraževalni sistem pripraviti tudi na morebiten nov val epidemije covida-19, napovedal je še oceno posledic zapiranja šol v preteklih epidemičnih valovih.

J.S., STA