Koroška: Festival solzic – poklon naravi in kulturni dediščini

0
407
(Foto: Festival solzic FB)

Po črtici Solzice pisatelja Prežihovega Voranca je poimenovan festival, ki so ga na Koroškem prvič organizirali leta 2014. Tudi letos se z njim poklanjajo naravni in kulturni dediščini Koroške, s posebnim poudarkom na vodi. Festival solzic odpirajo drevi na Šolskem centru Ravne, v soboto pa bo potekal ob Ivarčkem jezeru in v Kotljah.

 

Že ves teden se v Kotljah na festival pripravljajo otroci iz vrtca in šole, ki svoje izdelke po motivih iz literarnih del Prežihovega Voranca postavljajo na ogled po kraju. Uradno pa se bo festival odprl drevi s kulturnim programom v ravenskem šolskem centru.

Na drevišnji prireditvi bodo organizatorji festivala upokojenemu osnovnošolskemu učitelju in aktivnemu vodniku po Vorančevi in drugih poteh Alojzu Pristavniku podelili venec solzic.

Prejel ga bo za svojo veliko strast do dediščine tega prostora in ker je svoje znanje vseskozi prenašal na učence, ga delil s krajani in z veliko vnemo poklanjal skupinam pohodnikov in turistov, so navedli organizatorji festivala.

V okviru festivala bo drevi v šolskem centru tudi predavanje v bosanskem jeziku, ki ga bo izvedel Semir Osmanagić na temo vode, zdravilnih energij in piramid.

V soboto bo festival z različnimi kulinaričnimi, kulturnimi in zabavnimi prireditvami potekal ob Ivarčkem jezeru, v okviru festivala pa bo iz Kotelj ob 10. in 12. uri organiziran tudi voden pohod do Pekla, kjer za udeležence pripravljajo poseben program.

J.S., STA