Mariborska univerza s pripojitvijo dijaškega doma pridobila dodatne postelje za študente

0
327
Univerza v Mariboru. (Foto: Andreja Seršen / STA)

Upravni odbor Univerze v Mariboru je na seji v četrtek podal soglasje k elaboratu pripojitve Dijaškega doma Maribor k Univerzi v Mariboru. Kot so sporočili, ocenjujejo, da bo pripojitev dolgoročno pozitivno vplivala na poslovanje obeh zavodov, med drugim tudi v obliki pridobitve potrebnih dodatnih postelj za študente.

Gre za dijaški dom, ki leži v neposredni bližini študentskega naselja na Gosposvetski cesti ter treh fakultet in je precej oddaljen od srednjih šol. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je predlani predlagalo ukinitev tega dijaškega doma zaradi manjšega vpisa dijakov v zadnjih letih ter zadostnih možnosti bivanja za dijake v ostalih dijaških domovih v Mariboru.

Ravnatelj dijaškega doma Andrej Fištravec je takrat za STA povedal, da so pripravili tri predloge modelov delovanja Dijaškega doma Maribor v prihodnje, ministrstvo pa se je med temi odločilo, da dom 1. septembra 2022 pripoji Študentskim domovom Univerze v Mariboru.

Univerza je že večkrat izrazila interes za prevzem objekta dijaškega doma, saj povpraševanje po nastanitvah za študente v Mariboru raste, povečuje se tudi povpraševanje po nastanitvah za tuje študente.

Upravni odbor univerze je na seji v četrtek tudi sprejel pravilnik o upravičenosti financiranja mladih raziskovalcev in postopkih za izbiro mentorjev in mladih raziskovalcev, ki je bil predhodno potrjen s strani senata univerze.

Kot je bilo pojasnjeno na senatu, je ureditev vprašanj financiranja mladih raziskovalcev ter dodelitev mentorskih mest raziskovalnim programom na podlagi zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je stopil v veljavo na začetku letošnjega leta, prešla v pristojnosti t.i. prejemnikov stabilnega financiranja, med katere sodi tudi Univerza v Mariboru kot javna raziskovalna organizacija.

Upravni odbor univerze je obravnaval tudi predlog sklenitve sodne poravnave v odprti sodni zadevi. Ker je ta še v teku, na univerzi ne navajajo podrobnosti. Najverjetneje gre za sodno poravnavo v tožbeni zadevi, v kateri je država od mariborske medicinske fakultete zahtevala vračilo neupravičeno prejetih sredstev v višini dobrih dveh milijonov evrov za novogradnjo fakultete. Država je tožbo vložila konec leta 2015 na podlagi pogodbe o sofinanciranju, ki je bila sklenjena julija 2009 za izvedbo projekta novogradnje fakultete.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, se je prejšnji teden seznanila z vsebino sodne poravnave. Država je v zadevi sklenila poravnavo, ker končni uspeh postopka ni zagotovljen, so poudarili na vladi.

Po neuradnih informacijah TV Maribor bo medicinska fakulteta zaradi nepravilnosti v postopkih javnega naročanja morala vrniti državi 900.000 evrov.

J.S., STA