Kulturne vojne v ameriških šolah

0
588
ZDA: Protestni shod proti odprtju šol (Foto: splet)

Grožnje s smrtjo, žaljivke in nadlegovanje so nekateri od odzivov jeznih staršev na člane šolskega sveta zaradi kovidnih zdravstvenih pooblastil ali novih pristopov k rasni enakosti v izobraževanju.

 

Kulturna vojna v Združenih državah Amerike ima danes novo fronto: javne šolske svete. To so srečanja, na katerih peščica prebivalcev okrožja razpravlja o vprašanjih, kot so plače učiteljev ali storitve čiščenja. Že leto dni so na različnih koncih države prizorišča protestov, včasih tudi nasilnih, ki jih vodijo starši proti strupeni politični agendi, ki poleg novih  pristopov k rasni enakosti pri pouku in politike vključevanja transspolnih oseb po novem vključuje tudi obvezne maske v učilnicah, .

Več članov šolskega sveta je bilo v zadnjih mesecih na šolskih sejah in zunaj njih deležnih groženj s smrtjo, žaljivk in nadlegovanja. Od oktobra šolske seje po nalogu ministrstva za pravosodje spremljajo varnostniki. Med člani upravnega odbora so se oblikovale frakcije, zato je običajno, da jih polovica nosi maske, druga polovica pa ne, da bi bilo jasno, kateri strani pripadajo. Razprava je tako zelo spolitizirana, da so konservativne in progresivne skupine namenile velike vsote denarja za volitve v upravne odbore, da bi zagotovile čim bolj reprezentativno stališče.

Številni desničarski politiki so si prisvojili sporočilo o starševskih pravicah za volilno korist. Pred nekaj tedni je republikanec Glenn Youngkin postal guverner Virginije, ko je mahal z zastavo levičarske indoktrinacije v razredu. Prvič po 12 letih so demokrati izgubili v državi, ki je bila odločilna za zmago predsednika njihove stranke. Republikanci so odkrili razpoko na nacionalnem zemljevidu, da bi na novembrskih parlamentarnih  volitvah, ko bodo konservativci poskušali ponovno prevzeti nadzor nad predstavniškim domom in senatom, pridobili glasove ogorčenih staršev.

Na dan, ko je bil inženir in univerzitetni profesor Sami Al-Abdrabbuh maja ponovno izvoljen v šolski svet Corvallisa (Oregon), je nekdo prišel v njegovo sosesko in sosedom dejal, da ga bo ubil. Istega dne se je na strelišču pojavil prestreljen znak kandidatove kampanje. Profesor se je obrnil na policijo in se v strahu vrnil domov. Ker se je nadlegovanje še povečalo, se je odločil, da bo pred svoj dom namestil varnostne kamere. Obstajajo tudi starši, ki trdijo, da so bili deležni groženj s smrtjo, čeprav so v tej zapleteni sliki v manjšini.

Odločitev, da bodo šole poleti in jeseni 2020 ostale zaprte je v demokratskih občinah razburila številne starše, medtem ko se je Trump zavzemal za ponovno uvedbo pouka v šolah. Konec leta 2020 so starši začeli aktivneje sodelovati v šolskih svetih in zahtevati pojasnila za zdravstvene ukrepe ter se pridružili skupinam na Facebooku, kjer so delili svoje nezadovoljstvo. Pritisk, ki so ga nekateri izvajali na sestankih, je bil ploden, kar je starše spodbudilo k večjemu sodelovanju, tako da so se sestanki začeli podaljševati do ene ali dveh zjutraj, saj je na njih govorilo več sto staršev.

Pravosodno ministrstvo je oktobra dogodke v zadnjih mesecih označilo za zaskrbljujoč porast nadlegovanja, ustrahovanja in groženj z nasiljem proti članom šolskega sveta. Generalni tožilec ZDA Merrick B. Garland je FBI in zveznim tožilcem naročil, naj v sodelovanju z lokalnimi organi pregona spremljajo grožnje ljudem, ki delajo v 14.000 javnih šolskih okrožjih v državi. Nacionalno združenje šolskih svetov je nekatere incidente primerjalo z domačim terorizmom, vendar se je umaknilo, ko je to sporočilo sprožilo odziv nekaterih njihovih članov.

Piše: Damian Ahlin

Vir: EL PAIS

 

 

 

Slika – Protestni shod proti odprtju šol.